Ministerul Educației corigent, dar cu bursă de merit

Publicat: 07 sept. 2023, 13:00, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Ministerul Educației corigent, dar cu bursă de merit


Ordinul Ministerul Educației privind bursele de merit ale elevilor a stârnit o adevărată dezbatere în spațiul public. Acum oficialii vin cu unele cârpeli.

Inclusiv Avocatul Poporului a trimis o scrisoare Ministrului Educației, Ligia Deca, în care solicita să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Avocatul Poporului face trimitere, totodată, la prevederile cu privire la acordarea burselor sociale pentru copiii orfani, dar și pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate.

Cum rezolvă Ministerul Educației incompetența?…Tot prin incompetență!

Acum, Ministerul Educației, pentru a-și acoperi incompetența, a găsit o soluție prin care încearcă să mulțumească pe cât mai mulți, fără însă a renunța la bursa de merit pentru mediile de 5 sau 6. Este adevărat că o notă de 9 nu reprezintă același volum de cunoștințe ale unui elev la o școală mai slabă, cu cea a unui elev de la Colegiul Național Gh. Lazăr, de exemplu. Dar pentru asta nu putem pedepsi elevii și să cream și mult haos în sistem. Lipsa standardizării și evaluării corecte a profesorilor sunt principalele cauze ale haosului existent, nu elevii.

Ministerul Educației a stabilit acum că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, potrivit noii variante de proiect ordin. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta. Dar, atenție! din declarația secretarului de stat Florin Lixandru se înțelege că ar fi o variantă doar pentru acest an școlar.

Ce spune secretarul de stat, Florin Lixandru?

“Aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”, a declarat Lixandru.

Întrebarea se pune: Ce vor face elevii pentru anul viitor? Vor mai primi burse cu medii de peste 9.50 sau se consideră informați?

Acest lucru înseamnă că procentul de 30 prevăzut în prima variantă a ordinului, dezbătut public și contestat de diferite organizații din educație, se păstrează, iar acestuia se adaugă și ceilalți elevi, în funcție de situația din fiecare clasă, care au avut media generală anuală în anul școlar 2022-2023 peste 9,50. Pragul de 9,50 a fost criteriu de acordare a burselor anul trecut și practic a fost reluat în ordin ca soluție a Ministerului Educației la criticile din spațiul public care găseau înlocuirea lui cu pragul de 30% o măsură echitabilă sau mai puțin echitabilă.

Ministerul Educației corigent, dar merituos…

Ce exemplu de meritocrație dă Ministerul Educației oferind aceeași bursă de merit pentru elevi cu 10 și elevi cu 5? Probabil că nu vrea să-i pună în situații jenante pe guvernanții noștri care și-au dat Bac-ul la 30 de ani.

Poate că și un elev care a obținut media 5 sau 6 și a dobândit niște cunoștințe, fiind primul din clasa lui, ar merita un stimulent. În acest caz, s-ar putea numi bursă de încurajare, dar nu de merit. Este o discriminare colosală pentru copii cu note de exemplu între 9-9.50 care nu sunt în primii 30% din clasa lor, dar totuși au învățat susținut, poate că și ei și-au depășit condiția, dar nu primesc burse. În schimb, prietenii lor, elevi la liceul de peste drum, iau bursă de merit cu 6 sau 7.

Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Ligia Deca face ce-i spune șeful de partid

Amintim, modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, a cărui membră este acum Ligia Deca. Ea s-a înscris în filiala PNL sector 6, în iunie anul acesta, a anunțat pe Facebook. Șeful filialei, Ciprian Ciucu a propus anul trecut să acorde burse de merit prin acest sistem, a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor, dar procentul este diferit – 15%.

Citește și: Incredibil! Elevii din România Educată a lui Iohannis pot primi burse de merit și cu medii de 5 sau 6!