De astăzi, Facebook și Instagram sunt, oficial, anchetate de Comisia Europeană

Publicat: 30 apr. 2024, 16:47, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
De astăzi, Facebook și Instagram sunt, oficial, anchetate de Comisia Europeană
Foto: instagram

Astăzi, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială pentru a evalua dacă Meta, furnizorul Facebook și Instagram, ar fi putut încălca Digital Services Act (DSA).Comisia suspectează, printre altele, manipulări electorale.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Această Comisie a creat mijloace pentru a proteja cetățenii europeni de dezinformarea și manipularea direcționată din partea țărilor terțe. Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acționăm. Acest lucru este adevărat în orice moment, dar mai ales în aceste vremuri. Marile platforme digitale trebuie să își îndeplinească obligațiile de a pune suficiente resurse în acest sens, iar decizia de astăzi arată că suntem serioși în ceea ce privește respectarea democrațiilor noastre. Este o luptă comună a statelor membre. Vreau să-i mulțumesc în mod special premierului ceh Fiala pentru rolul său activ în ridicarea problemei la nivel european, ceea ce a dus la declanșarea de către Belgia a mecanismului de urgență pentru schimbul de informații între statele membre.”

Încălcările suspectate se referă la politicile și practicile Meta referitoare la reclamele înșelătoare și la conținutul politic din serviciile sale. O altă problemă este,de asemenea, indisponibilitatea unui instrument eficient de monitorizare a alegerilor și a discursului civic al terților în timp real înainte de alegerile pentru Parlamentul European, pe fondul deprecierii de către Meta a instrumentului său de informații publice în timp real, CrowdTangle, fără a adăuga un instrument adecvat de înlocuire.

În plus, Comisia bănuiește că mecanismul de semnalare a conținutului ilegal de pe servicii („Notice-and-Action”), precum și mecanismele de recurs pentru utilizatori și de reclamații interne nu sunt conforme cu cerințele Legii privind serviciile digitale și că există deficiențe în furnizarea de către Meta a accesului cercetătorilor la datele disponibile publicului. Deschiderea procedurilor se bazează pe o analiză preliminară a raportului de evaluare a riscurilor trimis de Meta în septembrie 2023, răspunsurile Meta la solicitările formale de informații ale Comisiei (cu privire la conținutul ilegal și dezinformare, accesul la date, abonamentul pentru politica fără anunțuri și IA generativă), rapoartele disponibile publicului și propria analiză a Comisiei.

 

Procedura curentă se va concentra pe următoarele domenii:

  • Reclame înșelătoare și dezinformare. Comisia suspectează că Meta nu respectă obligațiile DSA legate de abordarea difuzării de reclame înșelătoare, a campaniilor de dezinformare și a comportamentului coordonat neautentic în UE. Proliferarea unui astfel de conținut poate prezenta un risc pentru discursul civic, procesele electorale și drepturile fundamentale, precum și pentru protecția consumatorilor.
  • Vizibilitatea conținutului politic. Comisia bănuiește că politica Meta legată de „abordarea conținutului politic”, care reduce conținutul politic din sistemele de recomandare ale Instagram și Facebook, inclusiv feedurile acestora, nu este conformă cu obligațiile DSA. Investigația se va concentra pe compatibilitatea acestei politici cu obligațiile de transparență și de recurs ale utilizatorilor, precum și pe cerințele de evaluare și atenuare a riscurilor la adresa discursului civic și a proceselor electorale.
  • Indisponibilitatea unui discurs civic eficient al terților în timp real și a unui instrument de monitorizare a alegerilor înaintea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European și a altor alegeri din diferite state membre. Meta este în proces de depreciere a „CrowdTangle”, un instrument de informare publică care permite monitorizarea în timp real a alegerilor de către cercetători, jurnalişti şi societatea civilă, inclusiv prin tablouri de bord vizuale live, fără o înlocuire adecvată. Cu toate acestea, după cum se reflectă în Orientările recente ale Comisiei pentru furnizorii de platforme online foarte mari privind riscurile sistemice pentru procesele electorale, în perioadele de alegeri, accesul la astfel de instrumente ar trebui extins. Prin urmare, Comisia bănuiește că, ținând cont de deprecierea de către Meta și întreruperea planificată a CrowdTangle, Meta nu a reușit să evalueze cu sârguință și să atenueze în mod adecvat riscurile legate de efectele Facebook și Instagram asupra discursului civic și a proceselor electorale și a altor riscuri sistemice. Având în vedere extinderea platformelor Meta în UE (reprezentând peste 250 de milioane de utilizatori activi lunaro astfel de depreciere ar putea duce la deteriorarea discursului civic și a proceselor electorale în legătură cu capacitățile de urmărire a informațiilor greșite și a dezinformarii, identificarea interferenței și suprimarea alegătorilor și transparența generală în timp real oferită verificatorilor de fapte, jurnaliștilor și altor elemente electorale relevante. Comisia își rezervă evaluarea cu privire la natura și iminența prejudiciului și se așteaptă ca Meta să coopereze cu Comisia prin transmiterea fără întârziere a informațiilor necesare pentru a efectua o astfel de evaluare. De asemenea, Comisia se așteaptă ca Meta să ia rapid toate măsurile necesare pentru a asigura un control public eficient în timp real al serviciului său, oferind un acces adecvat cercetătorilor jurnaliștilor și oficialilor electorali la instrumente de monitorizare în timp real a conținutului găzduit în serviciile sale. De asemenea, Meta este solicitată prin cerere de informații să comunice în termen de 5 zile lucrătoare care acțiuni de remediere au fost întreprinse în acest sens. Comisia și-a rezervat dreptul de a lua măsuri în cazul în care aceste acțiuni sunt considerate insuficiente.
  • Mecanismul de semnalare a conținutului ilegal. Comisia bănuiește că mecanismul de notificare și acțiune al Meta, care permite utilizatorilor să notifice prezența conținutului ilegal în serviciile sale, nu respectă obligațiile DSA. Aceasta include suspiciunea că cerințele, prin care acest mecanism trebuie să fie ușor de accesat și ușor de utilizat, nu sunt îndeplinite. În același timp, Comisia bănuiește că Meta nu a pus în aplicare un sistem intern eficient de tratare a reclamațiilor pentru a depune plângeri împotriva deciziilor de moderare a conținutului luate.

 

După deschiderea oficială a procedurilor, Comisia va continua să strângă probe, de exemplu prin trimiterea de solicitări suplimentare de informații, desfășurarea de interviuri sau inspecții.

Deschiderea procedurilor formale împuternicește Comisia și să ia măsuri suplimentare de executare, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de nerespectare.

Facebook și Instagram au fost desemnate ca platforme online foarte mari (VLOP) la 25 aprilie 2023 în conformitate cu Legea privind serviciile digitale a UE, deoarece ambele au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE. În calitate de VLOP, la patru luni de la desemnarea lor, adică la sfârșitul lunii august 2023, Facebook și Instagram au trebuit să înceapă să respecte o serie de obligații stabilite în DSA.

Din 17 februarie, Legea privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online din UE.