La reuniunea Comitetului Militar NATO, s-a discutat Conceptul Fundamental al NATO de Ducere a Războiului

Publicat: 17 mai 2024, 17:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
La reuniunea Comitetului Militar NATO, s-a discutat Conceptul Fundamental al NATO de Ducere a Războiului
Foto: WorldAtlas

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat, joi, 16 mai, la reuniunea Comitetului Militar NATO în formatul șefilor Apărării (NATO Military Committee in Chiefs of Defence Session – MCCS), organizată la sediul Alianței din Bruxelles.

În cadrul reuniunii au fost discutate subiecte de relevanță strategică, cum ar fi implementarea Conceptului Fundamental al NATO de Ducere a Războiului (NATO Warfighting Capstone Concept – NWCC), situația din teren în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, sprijinul continuu al NATO și al aliaților pentru statul vecin, progresele înregistrate în executabilitatea planurilor DDA (descurajare și apărare a zonei euro-atlantică), în perspectiva Summit-ului de la Washington din iulie.

În intervențiile sale din cadrul reuniunii, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat faptul că „este esențial ca aliații să asigure condițiile necesare implementării și punerii în execuție, la nevoie, a setului de planuri de apărare, asociate conceptului de descurajare și apărare al Alianței”.

El a  subliniat  „necesitatea dezvoltării coridoarelor de mobilitate la nivel național și regional pentru asigurarea tranzitului rapid, fără blocaje, a trupelor și materialelor, la momentul și în locul solicitat de Alianță”.

Șeful Apărării din România a mai adus în atenție importanța „demersurilor aliate pentru extinderea infrastructurii de aprovizionare și transport a combustibililor în flancul estic al Alianței.”

În marja desfășurării reuniunii, șeful Apărării a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi aliați din Franța, generalul Thierry Burkhard, din Polonia, generalul Wiesław Kukuła, din Spania, amiralul Teodoro López Calderón, și cu omologul său din statul partener Georgia, generalul-maior Giorgi Matiashvili.

Comitetul Militar NATO este cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației. Are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate.

De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor Apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței.