Percepția îmbătrânirii: cum se schimbă perspectiva asupra bătrâneții odată cu trecerea timpului

Publicat: 30 apr. 2024, 15:31, de Radu Caranfil, în Sănătate , ? cititori
Percepția îmbătrânirii: cum se schimbă perspectiva asupra bătrâneții odată cu trecerea timpului

Un nou studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie sugerează că percepția asupra îmbătrânirii este subiectivă și se schimbă odată cu trecerea timpului.

Cercetătorii au analizat datele a 14.056 de participanți din Studiul German privind Îmbătrânirea și au descoperit că adulții de vârsta mijlocie și mai în vârstă cred că bătrânețea începe mai târziu în viață decât credeau colegii lor acum câteva decenii.

Studiul a acoperit persoane născute între 1911 și 1974 și a implicat participanți care au completat un chestionar de opt ori după vârsta de 25 de ani, când aceștia erau între 40 și 100 de ani.

Când participanții născuți în 1911 aveau 65 de ani, ei au considerat că începutul bătrâneții este la vârsta de 71 de ani. Însă, cei născuți în 1956 au afirmat că bătrânețea începe la vârsta de 74 de ani, în medie, la 65 de ani.

În ultimii ani, tendința către o percepută întârziere a debutului bătrâneții s-a încetinit. Cercetătorii au observat și cum percepțiile individuale despre bătrânețe s-au modificat odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce participanții îmbătrâneau, ideea lor despre bătrânețe se extindea.

De exemplu, la vârsta de 64 de ani, participanții media considerau că bătrânețea începea la vârsta de 74,7 ani, dar la vârsta de 74 de ani, considerau că aceasta începe la vârsta de 76,8 ani. În medie, începutul perceput al bătrâneții a crescut cu aproximativ un an la fiecare patru până la cinci ani de îmbătrânire reală.

Femeile se văd mereu ceva mai tinerele…

Cercetătorii au mai descoperit că femeile consideră că bătrânețea începe cu doi ani mai târziu decât bărbații și că această diferență crește în timp. De asemenea, au constatat că persoanele care au declarat că se simt mai singure, într-o sănătate mai precară și se simt mai în vârstă au afirmat că bătrânețea începe mai devreme în medie decât cei care se simt mai puțin singuri, sunt într-o stare mai bună de sănătate și se simt mai tineri.

Autorul studiului, Dr. Markus Wettstein, a declarat: „Speranța de viață a crescut, ceea ce ar putea contribui la o percepută întârziere a debutului bătrâneții. De asemenea, unele aspecte ale sănătății s-au îmbunătățit în timp, astfel încât oamenii de o anumită vârstă care erau considerați bătrâni în trecut nu mai sunt considerați bătrâni în prezent.

Cercetătorii sugerează că rezultatele ar putea avea implicații în ceea ce privește momentul și modul în care oamenii se pregătesc pentru bătrânețe. „Nu este clar în ce măsură tendința către amânarea debutului bătrâneții reflectă o tendință către viziuni mai pozitive asupra persoanelor în vârstă și a procesului de îmbătrânire sau, dimpotrivă”, a spus Dr. Wettstein.