Alina Gorghiu amenință cu confiscarea averilor nejustificate legate de organizațiile criminale

Publicat: 02 mai 2024, 16:55, de Viorela Pitulice, în Justitie , ? cititori
Alina Gorghiu amenință cu confiscarea averilor nejustificate legate de organizațiile criminale

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță o nouă directivă care stabilește norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea și gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni în legătură cu o gamă largă de infracțiuni.

Noua directivă UE a fost publicată, joi,  în Jurnalul Oficial al UE: DIRECTIVA (UE) 2024/1260.

Ce presupune directiva:

  • Mecanisme mai eficiente la dispoziția statelor membre
  • Confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act săvârșit prin intermediul unei organizații criminale și generează beneficii economice substanțiale.

Ministrul Justiției spune că se va asigura că directiva va fi transmisă în legislația națională, în perioada imediat următoare.

Rolul ANABI

Ministerul Justiției, prin Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) depune eforturi pentru prevenirea criminalității, protecția victimelor, precum și educație juridică prin acordarea de granturi (finanțări nerambursabilă) către ONG-uri, transmit reprezentanții instituției.

„Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiției, sprijinul pentru victimele infracțiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii. Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente este esențial”, a transmis ministrul Justiției.

Alina Gorghiu mai arată că sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente sub formă de vouchere este funcțional.

Ministerul Justiției transmite că „Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanțări nerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2024 – Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc” se află în etapa de analiză a propunerilor de proiecte depuse de ONG-uri.

Scopul programului este reutilizarea socială vizibilă și consistentă a produselor infracționale în scopul înlăturării efectelor negative ale criminalității asupra victimelor.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate devine o instituție din ce în ce mai solidă, transmite instituția.

Portofoliul ANABI este de aproximativ un miliard lei și include:

  • 705 conturi,
  • 245 de bunuri mobile,
  • un stoc de marfă,
  • mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro.

Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 euro, precizează reprezentanții Ministerului Justiției.