Studiu: Statul pe scaun crește riscul de accident vascular cerebral

Publicat: 30 aug. 2021, 23:00, de Laura Macovei, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Statul pe scaun crește riscul de accident vascular cerebral
bătrâni, bătrânețe

Cei care își petrec majoritatea timpului stând pe scaun prezintă un risc crescut de atac cerebral, comparativ cu cei care fac mai multă mișcare, informează CNN.

Studiul a fost publicat în revista Stroke a organizației American Heart Association și a fost realizat pe baza informațiilor medicale provenind de la 143.000 de mii de adulți recenzați de autoritățile medicale din Canada.

Persoanele incluse în studiu au fost monitorizate pe o perioadă medie de 9,4 ani. Este vorba despre adulți cu vârsta de cel puțin 40 de ani, fără istoric de atac vascular cerebral.

Sedentarismul afectează metabolismul și fluxul sangvin

Se consideră că perioada sedentară afectează metabolismul glucozei și al lipidelor, precum și fluxul sangvin și crește inflamațiile în organism. În timp, aceste schimbări pot avea efecte adverse asupra vaselor de sânge și cresc riscul de atac de cord și atac cerebral”, spune autorul coordonator al studiului, Raed Joundi, de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada. 

Din 2.965 de accidente vasculare cerebrale contabilizate în rândul participanților pe parcursul studiului, 90% au fost accidente vasculare ischemice.

Sunt cele mai comune accidente vasculare și apar atunci când o arteră care alimentează creierul cu sânge este blocată. Dacă boala nu este tratată rapid, celulele cerebrale din zona afectată mor din cauza lipsei de oxigen.

Sunt mai multe semne care indică faptul că o persoană poate face un atac vascular cerebral. Simptomele comune includ senzația de slăbiciune în brațe, picioare sau la nivelul feței, mai ales dacă această senzație este izolată pe una dintre părțile corpului.

Vorbirea neclară și dificultățile de vedere sau de auz sunt alte semne ce pot indica un accident vascular cerebral. De asemenea, durerile de cap puternice, care nu au legătură cu vreo afecțiune cunoscută, se numără printre simptome.

Recomandarea medicilor

Medicii recomandă schimbări ale rutinei zilnice care să permită efectuarea de activități fizice, în vederea diminuării riscurilor acestei boli.

Persoanele adulte trebuie să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, preferabil în tranșe mai mari de 10 minute.

Activitatea fizică moderată este atunci când crește ritmul cardiac iar persoana angrenată în exerciții începe să transpire.

Ameliorarea exercițiilor fizice reprezintă doar o componentă principală a reducerii riscului de accident vascular cerebral, împreună cu dieta nutrițională, renunțarea la fumat și diagnosticarea și tratarea afecțiunilor precum hipertensiunea și diabetul”, a arătat dr. Raed Joundi.