Statul român preia Cetățuia Brașovului de la Aro Palace

Cetățuia Braşovului revine în proprietatea statului român. Procesele au durat 7 ani.

Cetăţuia Braşovului, monument reprezentativ pentru această zonă, revine în proprietatea statului român, după ce societatea Aro Palace a pierdut după şapte ani de procese, dreptul asupra ansamblului de construcţii amplasat pe dealul Straja.

”Aro-Palace S.A informează acționarii și publicul investitor cu privire la faptul că la sediul societății a fost primită adresa Ministerului Finanțelor-DGRFP Brașov nr.2644/15.02.2023, prin care ni se pune în vedere că a fost emis Ordinul Ministerului Finanțelor nr.975/10.02.2023, potrivit căruia se mandatează DGRFP Brașov că în numele Ministerului Finanțelor, reprezentant al Statului Român, să întreprindă toate demersurile și să semneze toate documentele necesare preluării imobilului Complex Cetate, în conformitate cu Decizia nr.2150/08.11.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosar 1886/62/2015. Decizia ICCJ păstrează soluția Curții de Apel Brașov pronunțată prin Decizia nr. 1067/14.06.2017 prin care s-a constatat că dreptul de proprietate asupra imobilului Complex Cetate aparține Statului Român. Decizia ICCJ nu a fost încă comunicată părților din dosar.

Aro-Palace S.A va efectua toate demersurile predării imobilului către DGRFP Brașov”, se arată într-o informare Aro Palace remisă Bursei de Valori București.

Aro Palace este controlată de SIF Transilvania.

Conform Biz Brașov, cetățuia Brașovului a intrat în administrarea Aro Palace după 1990. Aceasta din urmă a cerut, în 2014, 5,2 milioane de euro pentru Cetățuie, dar expertizele au arătat că valoarea reală este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Disputa în instanţă asupra ansamblului de construcţii a început în anul 2015, când Municipiul Braşov a deschis proces prin care contesta faptul că cetăţuia se află în proprietate privată. În 2016, Tribunalul Braşov a hotărât, ca instanţă de fond, întoarcerea Cetăţuii în proprietatea publică a Statului Român, dispunând şi radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al SC Aro Palace SA şi intabularea dreptului de proprietate publică al intervenientului statul român asupra imobilului în cauză. Hotărârea fost luată în baza constatării nulităţii absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulităţii absolute parţiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991 (respectiv anularea poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la,, Complexul Cetate“) şi a nulităţii absolute parţiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţă de 5.002 mp, aferentă imobilului „Complex Cetate”, conform datelor transmise de Primăria Braşov.

Cetățuia de pe Strajă a fost o fortificație importantă de apărare, situată însă în afara Cetății Brașovului, cu scopul de a împiedica atacarea și mai ales bombardarea acesteia de pe înălțimile din jur. Cetățuia este situată la nord de Cetatea Brașovului (Centrul istoric al orașului), pe Dealul Straja (Dealul Cetății) între Brașovechi și Blumăna și este declarată monument istoric de importanță națională. Cetățuia de pe Strajă nu trebuie confundată cu Cetatea Brașovului, ansamblul fortificațiilor care înconjurau actualul centru istori c al orașului.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...