Știrea serii. Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și a Ucrainei

Publicat: 14 dec. 2023, 21:00, de Alice Gherman, în POLITICĂ , ? cititori
Știrea serii. Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și a Ucrainei

După multe tergiversări, discuții și controverse, Charles Michel, președintele Consiliului European a anunțat într-o postare pe platforma de socializare X că CE aprobă începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei. O fi bine, o fi rău? Timpul o va decide, deocamdată cele două țări au primit vestea cu mare bucurie.

Consiliul European prin vocea președintelui său, Charles Michel a decis să aprobe începerea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei, în timp ce Georgia a primit statutul de candidat. Veste a fost anunțată pe platforma X, de președintele Consiliului European, Charles Michel, astfel: „Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat Georgiei statutul de candidat. Și UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”. Imediat după anunț, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe Facebook „Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor.” În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe platforma X: „Victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă.”  Dar este oare o victorie pentru UE? Este ceea ce avea nevoie acum UE? Adică să importe probleme grele dintr-o lume cu multe tare – racheți, populație care parțial are privirile îndreptate spre Răsărit? Și, mai ales, cât de realizabilă este aderarea celor două țări la UE, una dintre ele aflată în plin conflict armat?

Desigur, bucuria momentului e mare pentru liderii din cele două țări, dar să fim realiști, până la înfăptuirea aderării efective este un drum lung și anevoios, presărat cu atât de multe obstacole încât va fi o adevărată minune dacă aderarea se va realiza efectiv. Să nu uităm că Ungaria și Austria, înaintea summit-ului, se opuseseră vehement și nu se știe dacă își vor schimba optica în viitor. În plus, știm ce pățesc Bulgaria și România cu aderarea la Schengen! Mai mult decât atât, Ucraina e în conflict armat cu Rusia și încă nu a câștigat războiul!