Știu autoritățile române să evite un Blackout? Câți dintre administratorii de bloc au un plan?

Publicat: 19 nov. 2021, 07:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Știu autoritățile române să evite un Blackout? Câți dintre administratorii de bloc au un plan?

„Un scenariu realist, cum ar fi o pană de curent la nivel european, este oricând posibil”, explica în octombrie ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner. Ministrul mai scria despre Blackout și pe pagina sa de Instagram: „Este un risc realist și în același timp subestimat”.

Toată lumea știe deja ce este acela un Blackout și cunoaște teoriile și panica create în ultimul timp în jurul „subiectului” declanșat în Austria. Potrivit mutora dintre analiști s-a pierdut din vedere faptul că Austria a făcut de fap o simulare pentru cazuri de urgență. Așa cum se făceau, spre exemplu, în perioada ceaușistă în România sau în cea post-Revoluție și care acum, luați „cu altele”, nu le mai face nimeni prin România.

Prin urmare, având în vedere că se discută din ce în ce mai mult despre acest lucru, pornind de la partea reală și până la fak-uri, ce ar trebui să facă autoritățile române pentru a evita scenariul unui blackout? „Prioritatea zero: un ministru care să se priceapă la producția de energie și un secretar de stat care să se priceapă la transportul și distribuția de energie. Primul lucru ar fi să vadă ce capacitate de producție pe gaz sau cărbune mai poate funcționa, apoi să se apuce să construiască noi capacități mici și medii pe gaz. Gazul este singura soluție rapidă de a asigura energia securitară. Următorul pas, să schimbe toți ageamii și toate sinecurile din directorate, consiliile de administrație sau de supraveghere”, a spus consultantul în securitate energetică Cosmin Păcuraru, pentru hotnews.ro.

Prima atenție trebuie acordată urgențelor

În mod practic, nu este posibil un Blackout, în mod ipotetic, totul este posibil, spune fizicianul Cristian Presură. El subliniază că ne putem imagina furtuni magnetice solare extrem de puternice care să provoace scurtcircuite în transformatoarele rețelelor de transmisie. Furtuna magnetică din anul 1989, de exemplu, a scos din funcțiune hidrocentrala din Quebec pentru opt ore, după cum reamintește fizicianul.

Încă odată apare, invariabil întrebarea „Ce ar trebui să facă autoritățile române pentru a se evit probabilitatea unui blackout?”. „Prima atenție trebuie acordată urgențelor: spitale și sistemele critice (centrale nucleare etc.).În funcție de durată, există o limită la care și populația de rând va fi afectată. Câteva ore în care lipsește dintr-o casă obișnuită electricitatea și curentul nu ar fi un dezastru, romanul a trăit astfel de situații în trecut și le mai trăiește și azi în unele orașe cu sisteme învechite de căldură și electricitate. În acele ore trebuie protejate persoanele vulnerabile: bătrâni, bolnavi etc. Câți dintre administratorii de bloc au un plan de ajutorare a bătrânilor din bloc într-un astfel de caz? Fie chiar și niște sisteme de încălzire pe baterie sunt de mare ajutor”, a conchis fizicianul pentru hotnews.ro.