Strategia Națională de Securitate a României 2020-2024 a fost discutată în CSAT

Publicat: 06 oct. 2020, 16:35, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
Strategia Națională de Securitate a României 2020-2024 a fost discutată în CSAT

Discuțiile de la Palatul Cotroceni au ajuns la final. CSAT-ul a fost, în această perioadă de pandemie, mai mult în mediul online. Nimeni nu a lipsit de la ședință doar că fizic au fost doar câteva persoane prezente.

Pe lista problemelor care s-au discutat au fost cele legate de Strategia de aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024. Memebrii CSAT au hotărât Planul de implementare dar și Analiza strategică a Apărării.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost Carta Albă a Apărării, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, o prioritate strategică a Planului de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislaţiei care vizează organizarea şi funcţionarea principalelor instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în ceea ce priveşte securitatea naţională. S-a mai pus la punct Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Ulterior un alt punct atins a fost cel privind  domeniile dinamice şi cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea şi apărarea cibernetică.

Astfel, va fi asigurată eficientizarea şi modernizarea instituţiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin şi, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor, a explicat Administraţia Prezidenţială.

Monitorizarea elaborării strategiilor

O altă prioritate constă în monitorizarea elaborării strategiilor, planurilor de acţiune şi a altor documente programatice de nivel sectorial sau departamental, elaborate de instituţiile publice cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale, conform propriilor nevoi, în conformitate cu Programul de guvernare, legislaţia în vigoare şi Hotărârile CSAT.

În Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024 a fost inclus şi consultarea instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi directe sau adiacente în domeniul securităţii naţionale a României şi a fost coordonat de către Departamentul Securităţii Naţionale din Administraţia Prezidenţială.

Un plan nou în trei trepte

Conform comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, Analiza strategică a apărării fundamentează o nouă concepţie de organizare, încadrare, dotare şi instruire a Armatei României, care să prevadă ca obiectiv fundamental crearea condiţiilor de îndeplinire a misiunilor constituţionale.

Documentul prevede trei etape, cu obiective măsurabile, pentru a asigura continuitatea şi coerenţa procesului, dar şi adaptarea la evoluţiile viitoare: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040.

Documente pentru a stabili  obiectivele

Carta Albă a Apărării este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securităţii cetăţenilor şi apărarea teritoriului, a valorilor şi a intereselor naţionale, subliniază sursa citată.

Totodată, Carta Albă a Apărării fundamentează Strategia militară şi Directiva de planificare a apărării şi este concepută într-o nouă paradigmă strategică, având ca scop final consolidarea posturii de apărare şi descurajare, în baza a cinci elemente esenţiale: capabilităţi de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie; rezilienţa.