Streptococul A a provocat decesul a doi copii și un adult în Franța și a opt copii în Anglia

Publicat: 09 dec. 2022, 13:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Streptococul A a provocat decesul a doi copii și un adult în Franța și a opt copii în Anglia

Autoritățile sanitare franceze și britanice atrag atenția că infecțiile cu streptococul A, bacterie care se află la originea scarlatinei, înregistrează o creștere a circulației mai ales la copii.

În ultimele zile, în Franța, doi copii și un adult au decedat la spital din cauza complicațiilor infecției cu streptococul A. În Anglia, au fost raportate (6 decembrie) decesele a opt copii sub 13 ani și un deces în Țara Galilor.

Potrivit The Indenpendent, în total au fost raportate 85 de cazuri de infecții cu streptococul A.

Agenția britanică pentru securitate sanitară (UKHSA) a făcut un apel către părinți să fie vigilenți. Este important ca părinții să fie vigilenți la simptome și să consulte în cel mai scurt timp doctorul care să ia copilul în îngrijire pentru a preveni formele grave ale bolii, a recomandat Trish Mannes, directoare regională a UKHSA.

Simptome

Streptococul din grupa A (SGA), Streptococcus pyogenes, este o bacterie responsabilă pentru numeroase infecții benigne, ca angina și impetigo (infecție a pielii), dar și pentru infecții letale, atunci când afectează sistemul sanguin.

Această bacterie se transmite în special de la o persoană la alta, prin inhalarea picăturilor și secrețiilor provenite din gâtul și nasul persoanelor bolnave atunci când acestea tușesc, strănută sau chiar vorbesc. În general, această infecție se tratează cu antibiotice.

Infecția non-invazivă se recunoaște după simptomele pe care le provoacă: febră, durere în gât, erupții cutanate, ulcerații ale pielii.

Infecțiile streptococice pot afecta diverse părți ale corpului, inclusiv amigdalele, urechea medie, sinusurile, plămânii, pielea, țesutul de sub piele, valvele inimii și fluxul sangvin.

Medicii diagnostichează infecția cu streptococ pe baza simptomelor și precizează diagnosticul prin identificarea bacteriei într-o mostră de țesut infectat, uneori fiind nevoie de teste imagistice.

Listă de afecțiuni provocate de A

Streptococul din această grupă poate provoca otită medie, sinuzită, faringită streptococică, celulită (infecția țesutului de sub piele), erizipel (o formă de celulită), impetigo (infecție a pieii), răni infectate, scarlatină, pneumonie, dar și sindrom de șoc toxic streptococic.

Agenția britanică subliniază că nu sunt dovezi că s-ar afla în circulație o nouă sușă a bacteriei și estimează că probabil cauza este intensificarea circulației bacteriene și a persoanelor infectate.

Mai rar, această bacterie poate pătrunde în sistemul sanguin cauzând boli grave, numite infecții invazive cu streptococul A, motiv pentru care părinților li se recomandă să supravegheze simptomele și să consulte medicul cât mai urgent atunci când starea copilului se degradează.