STS a făcut eforturi constante pentru sincronizarea cu ritmul de evoluţie a tehnologiei, spune Klaus Iohannis

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului român, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Sărbătorim, astăzi, 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca structură specializată în domeniu, cu rol de integrator al infrastructurii şi serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.

În contextul promovării intereselor de securitate ale României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut eforturi constante pentru ca dezvoltarea capabilităţilor sale să se sincronizeze cu ritmul alert de evoluţie a tehnologiei, în concordanţă cu nevoile de funcţionare şi de modernizare ale statului nostru„, a afirmat preşedintele la ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat.

Şeful statului a arătat că, după 30 de ani, STS este cunoscut drept principalul furnizor de reţele, sisteme şi servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de calitate pentru autorităţile statului român, având o experienţă valoroasă dovedită şi recunoscută, inclusiv în plan internaţional.

Construirea şi finalizarea ‘Centrului de date disaster recovery şi business continuity’ şi a ‘Centrului de servicii esenţiale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei’, precum şi implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România garantează respectarea unor înalte standarde de siguranţă, absolut necesare în momente de crize multiple, aşa cum avem în prezent.

Anual, operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din cadrul Serviciului de urgenţă 112 preiau milioane de apeluri ale cetăţenilor, pentru a-i pune în legătură cu instituţiile specializate de intervenţie de care au nevoie – Ambulanţă, Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont„, a explicat preşedintele.

Soluții tehnice pentru autoritățile medicale

Klaus Iohnanis a amintit că, în timpul pandemiei de COVID-19, specialiştii STS s-au implicat în crearea unor soluţii tehnice şi aplicaţii informatice care să ajute autorităţile medicale să facă faţă mai bine crizei sanitare.

De asemenea, a adăugat Iohannis, STS a contribuit la digitalizarea serviciilor fiscale, medicale şi ale autorităţii judecătoreşti, precum şi la realizarea unor importante sisteme informatice puse la dispoziţia Ministerului Educaţiei, destinate managementului proceselor de şcolarizare.

În prezent, a transmis preşedintele, securitatea regională şi euroatlantică a fost fundamental afectată în acest an de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.

În acest context complicat, vă revine sarcina de a realiza o evaluare serioasă a propriului rol în creşterea rezilienţei naţionale, ţinând cont de spectrul divers de riscuri şi ameninţări convenţionale şi neconvenţionale care se propagă la nivel global şi care sunt resimţite de întregul sistem internaţional.

În acest sens, este esenţial să acordăm atenţia cuvenită formării şi pregătirii tinerilor, să investim în educaţia lor. Am convingerea că, la absolvirea studiilor, o parte dintre studenţii pasionaţi de comunicaţii şi tehnologia informaţiei vor alege să contribuie la digitalizarea administraţiei publice şi că unii dintre ei vor alege o carieră în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. (…)

Această zi este dedicată tuturor celor care şi-au clădit o carieră în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi care şi-au asumat viziunea şi valorile instituţiei, astfel încât activităţile desfăşurate să îndeplinească cele mai înalte standarde. Adresez personalului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale îndemnul de a-şi consolida, în continuare, cultura profesională adecvată scopului care îi revine instituţiei în arhitectura securităţii naţionale„, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...