Studenții bucureșteni vor începe cursurile în sistem hibrid. Universitățile au anunțat soluția pe timp pe pandemie

Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile din noul an de învăţământ în format hibrid. Adică și online şi cu prezenţă fizică, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Decizia vine în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Cursurile la Universitatea din Bucureşti vor începe într-o formulă „mixtă” aleasă de către Consiliile facultăţilor. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Mirabela Amarandei.

Se distinge formula mixtă, care permite atât învăţământul online, cât şi prezenţă în sala de curs acolo unde condiţiile pot permite. Și unde numărul de studenţi, grupele de studenţi sunt reduse. Vorbim de un maxim de 50 de studenţi per grupă, aşa cum a fost recomandarea Senatului UB.

Pe de altă parte, se remarcă şi facultăţi care urmărind interesul educaţional au ales varianta prezenţei în sala de curs sau laborator. Discutăm de facultăţile de ştiinţe – Fizică, Biologie, Chimie, care au ales fie varianta prezenţei fizice, fie varianta preponderent a prezenţei fizice.

Sunt şi facultăţi care au decis cursuri susţinute online. Discutăm aici de Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi Străine, spre exemplu„, a declarat Amarandei, pentru Agerpres.

Sănătatea comunității academice trebuie protejată

Universitățile vor respecta toate condiţiile sanitare, astfel încât sănătatea membrilor comunităţii academice să fie protejată.

Este vorba despre distanţare, aşa cum cer normele şi cum au fost ele decise de către autorităţi, de dezinfecţie, de aerisire„, a explicat purtătorul de cuvânt.

Politehnica București are platformele pregătite

La Universitatea Politehnică din Bucureşti cursurile vor începe în sistem hibrid, a precizat rectorul Mihnea Costoiu, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, activităţile de curs se vor desfăşura în sistem online ca şi anul trecut. Se vor utiliza platformele pe care universitatea le are disponibile atât în activitate live, cât şi platformele asincron cu lecţiile puse la dispoziţie şi cu teste pe care fiecare profesor le are pregătite.

În acelaşi timp, activitatea practică – seminarii, laboratoare, proiecte – se va desfăşura în regim obişnuit, cu prezenţa fizică a studenţilor în campusul universităţii. Sperăm să putem desfăşura acest mod de lucru pe tot parcursul anului universitar„, a spus Costoiu.

În campusul universităţii vom avea toate măsurile de distanţare, purtarea măştii. Am încercat să facem orarul astfel încât o serie să stea un număr mai mare de ore, după care se fac dezinfectarea, aerisirea „, a explicat rectorul UPB.

ASE face seminarele cu prezență fizică

Şi studenţii Academiei de Studii Economice vor începe noul an universitar în sistem mixt, anunță rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Seminarele le vom face cu prezenţă fizică, iar cursurile în sistem online. Am programat de aşa natură încât grupele să fie sub 25 de studenţi. Am calculat şi capacitatea sălilor noastre să asigurăm distanţarea fizică – acel metru între copii, adică un scaun da, unul nu.

Cu 45 de zile înainte de începerea sesiunii vom avea o procedură de examinare în funcţie de evoluţia pandemiei. Mi-aş dori să revenim şi cu examenele în sistem fizic pe grupe cum făceam pe vremuri. (…) Probabil că vom da pe grupe, în funcţie de incidenţă„, a declarat Istudor, pentru Agerpres.

Facultatea de medicină, cursuri cu prezență fizică

Hotărârea Senatului UMF „Carol Davila”, adoptată cu majoritate de voturi, este de a desfăşura cursurile cu prezenţă fizică, a informat conducerea universităţii.

Decizia a fost luată luând în considerare procentul ridicat de cadre didactice şi de studenţi medicinişti vaccinaţi şi situaţia epidemiologică actuală. Dacă evoluţia situaţiei epidemiologice va impune, conducerea UMF „Carol Davila” va adapta modalitatea de predare„, a afirmat sursa citată.

SNSPA începe cursurile online

Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative – SNSPA a hotărât ca toate activităţile didactice aferente semestrului I al anului universitar 2021-2022 să se desfăşoare online.

La începutul lunii octombrie, structurile academice ale SNSPA vor organiza activităţi extracurriculare facultative, în special pentru studenţii din anul I, cu prezenţă fizică în sediul universităţii. Activităţile se vor desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă stabilite de autorităţi la momentul organizării acestora.

„Am realizat o cercetare online (…) și am aflat că cei mai mulţi dintre studenţii SNSPA şi-ar dori ca activităţile de curs şi seminar să se desfăşoare în regim online, ca anul trecut. Ştim astăzi că 49% dintre studenţii SNSPA sunt vaccinaţi, ceea ce înseamnă foarte mult, raportat la situaţia pe ţară, pe grupa lor de vârstă„, a afirmat rectorul SNSPA Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

La un pas de tragedie, tot în Dâmbovița. O cisternă cu...

O nouă tragedie era să aibă loc tot în județul Dâmbovița. O cisternă plină cu GPL a acroșat un parapet pe autostrada București-Pitești și...