Studii: Vaccinurile anti-COVID sunt mai puţin eficiente la persoanele imunocompromise

Vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise), au concluzionat trei studii italiene, subliniind necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile, potrivit cercetătorilor, relatează Reuters.

Studiile arată că, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare. Restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, însă într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, a anunţat luni Spitalul Bambino Gesu din Roma, care a realizat cele trei studii.

Studiile au fost efectuate pe un grup de 21 de pacienţi cu imunodeficienţă primară, 34 de copii şi adulţi tineri care au suferit transplanturi de inimă şi plămâni şi 45 de tineri cu transplanturi de ficat şi rinichi. Rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, a mai spus spitalul.

EMA urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze

Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai fragile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, calibrarea dozelor sau recurgerea la noi formule adjuvantate de vaccin capabile să îmbunătăţească răspunsul imunitar la virus şi menţinerea acestuia în timp”, a declarat profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu.

Constatările survin în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Puiu Popoviciu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1024x683

Mall Băneasa trece sub controlul Ungariei. EXCLUSIV

Unul dintre cele mai mari centre comerciale din București - Băneasa Shopping City, va fi preluat în scurt timp de către o firmă din Ungaria. Tranzacție...

De unde a avut fata lui Bădălău 4 milioane de euro...

Sabina Bădălău, fiica baronului de Giurgiu, Niculae Bădălău, a investit 4 milioane de euro într-un salon de lux pentru evenimente festive. Domeniul din Bolintin...