Studii: Vaccinurile anti-COVID sunt mai puţin eficiente la persoanele imunocompromise

Vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise), au concluzionat trei studii italiene, subliniind necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile, potrivit cercetătorilor, relatează Reuters.

Studiile arată că, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare. Restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, însă într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, a anunţat luni Spitalul Bambino Gesu din Roma, care a realizat cele trei studii.

Studiile au fost efectuate pe un grup de 21 de pacienţi cu imunodeficienţă primară, 34 de copii şi adulţi tineri care au suferit transplanturi de inimă şi plămâni şi 45 de tineri cu transplanturi de ficat şi rinichi. Rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, a mai spus spitalul.

EMA urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze

Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai fragile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, calibrarea dozelor sau recurgerea la noi formule adjuvantate de vaccin capabile să îmbunătăţească răspunsul imunitar la virus şi menţinerea acestuia în timp”, a declarat profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu.

Constatările survin în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...