Studiu: Aproape jumătate din cancere sunt provocate de tutun și alcool

Tutunul și alcoolul sunt principalii factori de risc pentru aproape jumătate din cancerele diagnosticate la nivel mondial, arată un studiu publicat vineri, transmite AFP.

„Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial (…) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în studiul publicat în revista medicală britanică „The Lancet” şi realizat în cadrul Global Burden of Disease, un vast program de cercetare finanțat de fundația Bill Gates.

Concluziile studiului confirmă ceea ce medicii avertizează în mod constant: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Acest studiu permite cunoașterea în profunzime a factorilor care favorizează apariția cancerelor, chiar dacă majoritatea erau deja cunoscuți. Dar aceste concluzii evidențiază importanța prevenției în domeniul sănătății publice. Astfel, unii factori de risc sunt în legătură cu comportmente care pot fi evitate, chiar modificate.

Totuși, dacă, la nivel global, aproape 45% din cancere sunt atribuite unor factori ce pot fi modificați, mai mult de 50% din aceste cancere nu sunt provocate de un factor de risc dat, ceea ce arată că prevenția nu este suficientă.

Asta înseamnă că prevenția trebuie asociată cu alți doi piloni la fel de importanți: diagnosticarea bolii suficient de precoce și administrarea tratamentelor eficace.

Într-un comentariu independent de studiu, dar publicat în aceeași ediție a revistei Lancet, doi epidemiologi au subliniat importanța prevenției.  Ei precizează că datele acestui studiu nu sunt absolute, deoarece colectarea lor poate comporta unele deficiențe în unele țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...