Studiu: Aproape jumătate din cancere sunt provocate de tutun și alcool

Tutunul și alcoolul sunt principalii factori de risc pentru aproape jumătate din cancerele diagnosticate la nivel mondial, arată un studiu publicat vineri, transmite AFP.

„Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial (…) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în studiul publicat în revista medicală britanică „The Lancet” şi realizat în cadrul Global Burden of Disease, un vast program de cercetare finanțat de fundația Bill Gates.

Concluziile studiului confirmă ceea ce medicii avertizează în mod constant: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Acest studiu permite cunoașterea în profunzime a factorilor care favorizează apariția cancerelor, chiar dacă majoritatea erau deja cunoscuți. Dar aceste concluzii evidențiază importanța prevenției în domeniul sănătății publice. Astfel, unii factori de risc sunt în legătură cu comportmente care pot fi evitate, chiar modificate.

Totuși, dacă, la nivel global, aproape 45% din cancere sunt atribuite unor factori ce pot fi modificați, mai mult de 50% din aceste cancere nu sunt provocate de un factor de risc dat, ceea ce arată că prevenția nu este suficientă.

Asta înseamnă că prevenția trebuie asociată cu alți doi piloni la fel de importanți: diagnosticarea bolii suficient de precoce și administrarea tratamentelor eficace.

Într-un comentariu independent de studiu, dar publicat în aceeași ediție a revistei Lancet, doi epidemiologi au subliniat importanța prevenției.  Ei precizează că datele acestui studiu nu sunt absolute, deoarece colectarea lor poate comporta unele deficiențe în unele țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...