Studiu: Cercetătorii americani au descoperit un mod de a controla reacția inflamatorie asociată cu unele cancere, inclusiv cu boala Covid-19

O echipă de cercetători americani de la Universitatea Illinois Chicago  (UIC) a demonstrat că fenomenul de moarte celulară (piroptoza), considerat până acum ireversibil, poate fi controlat.

 Studiul publicat în data de 10 ianuarie, în revista Nature Communication, demonstrează că  piroptoza, o formă de moarte celulară care se produce, în general, în timpul unei infecții și care se traduce printr-o inflamare a celulelor afectate, este controlabilă.

Folosind mai multe metode de analiză celulară, cercetătorii americani au evidențiat un mijloc de a stopa acest fenomen. Descoperirea lor ar putea permite tratarea mai eficace a bolilor care induc reacții inflamatorii foarte puternice, cum sunt unele cancere, sepsis, sindromul de detresă respiratorie acută, care se număr printre complicațiile majore ale bolii Covid-19.

Piroptoza apare după o serie de reacții biochimice folosind proteina numită gasdermin (GSDMD). Când celulele sunt agresate de un factor extern (virus, bacterie …), o enzimă, caspas, activează gasderminul care deschide porii în membrana celulară. Aceste deschideri permit citokinelor (pro IL1- B), molecule pro-inflamatorii, să iasă din celule și să declanșeze răspunsul inflamator al organismului, răspunsul imunitar înnăscut. Aceste molecule forțează în special  celulele imunitare de a intra în acțiune, ca și macrofagele, care ”digeră” corpurile străine cu care intră în contact. Din cauza deschiderii porilor, celulele mor, deoarece este modificat echilibrul lor intern. Acest sfârșit al celulelor este numit piroptoză. Inflamarea care urmează acestui fenomen se traduce prin diverse simptome cum ar fi febra. La un moment dat, este posibil ca sistemul să fie dezechilibrat și ca inflamarea să domine.

Cercetătorii americani au reușit prin mecanisme sofisticate să declanșeze închiderea porilor în doar câteva zeci de secunde.

Înțelegerea modului de control al acestui proces deschide noi căi pentru descoperirea de medicamente eficace, spune Gary Mo, profesor asistent la UIC în departamentul de farmacologie și medicină regenerativă și departamentul de inginerie biomedicală de la Facultatea de Medicină.  

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, la un pas de USR

Demiterea președintelului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, de la conducerea organizației PNL din acest județ a tulburat rău apele politice, dar deja cel demis...

Consilier surprins pe toaletă în plină ședință. A uitat să închidă...

Un consilier local din Brașov a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom și a fost văzut de colegi în timp...