Studiu: Cum hrănim corect și sănătos animalele de companie?

Publicat: 12 apr. 2022, 09:31, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Cum hrănim corect și sănătos animalele de companie?

Modul în care hrănim animalele de companie, le depozităm mâncarea şi le spălăm vasele poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii.

Au existat mai multe focare de îmbolnăviri în rândul oamenilor după expunerea la hrană pentru câini contaminată cu E. coli şi salmonella, care a fost mai probabilă în cazul dietelor cu hrană crudă din comerţ şi preparate în casă. Aceste diete implică, de obicei, necesitatea de a pregăti mâncarea animalelor de companie în bucătărie, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista PLOS ONE.

Dar orientările privind modul în care proprietarii ar trebui să manipuleze în siguranţă mâncarea şi vasele pentru animale de companie sunt limitate, iar eficacitatea lor este neclară, astfel că autorii noului studiu au investigat obiceiurile de hrănire ale proprietarilor de câini şi au analizat impactul protocoalelor de igienă ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente asupra contaminării vaselor de mâncare pentru câini, potrivit CNN.

În timpul unor conversaţii ocazionale între nutriţioniştii veterinari, „ne-am dat seama că, atunci când venea vorba de propriile noastre animale de companie, cu toţii aveam practici diferite de depozitare şi igienă a hranei pentru animale de companie”, a declarat Emily Luisana, coautor al studiului şi nutriţionist veterinar pentru animale mici.

„Odată ce ne-am dat seama că recomandările (FDA) erau relativ necunoscute chiar şi în rândul profesioniştilor, am vrut să vedem ce făceau ceilalţi proprietari de animale de companie”.

Cercetătorii au descoperit că 4,7% din 417 proprietari de câini chestionaţi erau conştienţi de liniile directoare ale FDA privind manipularea alimentelor pentru animale de companie şi igiena vaselor, 43% dintre participanţi au depozitat mâncarea pentru câini la mai puţin de 1,5 metri de mâncarea pentru oameni, 34% s-au spălat pe mâini după ce au hrănit şi 33% şi-au pregătit mâncarea pentru câini pe suprafeţe de pregătire destinate utilizării umane.

Cincizeci de proprietari (cu 68 de câini în total) au participat la un experiment de contaminare a bolurilor de aproximativ opt zile. Autorii au prelevat probe din boluri pentru populaţiile bacteriene, cunoscute sub numele de număr de plăci aerobe, apoi au împărţit proprietarii în trei grupuri: Grupul A a urmat sfaturile FDA, care includeau spălarea pe mâini înainte şi după ce au manipulat hrana pentru animale de companie, nefolosirea bolului pentru mâncare, spălarea bolului şi a ustensilelor cu săpun şi apă caldă după utilizare, aruncarea mâncării neconsumate într-un mod desemnat şi depozitarea hranei uscate pentru animale de companie în punga originală.