Studiu: Deocamdată, varianta Omicron nu a ajuns în România, dar este în circulație o derivată a tulpinii Delta

Din 156 de probe secvențiate nu a fost detectată varianta Omicron, nu s-a descoperit o tulpină românească a coronavirsului, în schimb a fost depistată varianta A.Y.4.2, Delta Plus, ceea ce înseamnă că este în circulație în țara noastră. Sunt principalele concluzii ale unui studiu efectuat de MedLife.

”Noua tulpină Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonatorul studiului.

Este primul studiu bazat pe secvențierea pentru varianta Omicron. S-au folosit 156 de probe selectate din 19 orașe și momentan nu a fost identificată noua tulpină sud-africană pe teritoriul României, se precizează în comunicatul companiei. Rezultatele indică faptul că probele analizate conțin în proporție majoritară varianta Delta.

Varianta Delta majoritară

Potrivit comunicatului companiei, publicat miercuri, ”varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală”.

Totuși, specialiști MedLife anunță că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2, o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie.

Cele 156 de probe au fost selectate aleatoriu, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...