Studiu din 2021: Cum este privită în România căsătoria între persoanele de acelaşi sex?

Publicat: 16 apr. 2021, 07:30, de Raluca I. Heroiu, în LIFESTYLE , ? cititori
Studiu din 2021: Cum este privită în România căsătoria între persoanele de acelaşi sex?

Din ce în ce mai mulți români se pare că încep să accepte ideea de căsătorie între persoanele de acelaşi sex, cel puțin asta arată un studiu efectuat la începutul anului.

„Ţara noastră merge într-o direcţie foarte bună pentru comunitatea LGBT, o direcţie în care vedem că anumite momente din istorie nu se pot repeta”, a spus joi, la o conferinţă de presă, Teodora Rosetti, director executiv al ACCEPT.

Raimar Wagner, reprezentantul Fundaţiei Friedrich Neumann pentru Libertate, spune că datele sondajului „arată o lumină, după multe voci stridente”.

„Discursul urii practicat de multe voci politice nu se reflectă în noile date. Suntem optimişti şi sperăm că partidele politice vor lua în considerare acest studiu. România trebuie să facă paşi. E bine să rămânem optimişti şi să avem nu voci isterice care apar în media, ci aceste date ştiinţifice”, a completat el.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eşantion de 1.064 de subiecţi. Eşantionul reflectă structura populaţiei din România – pe vârste, gen, educaţie, practici religioase şi regiuni geografice.

Studiul a abordat trei teme mari: principalele valori ale românilor în această perioadă; atitudinea românilor faţă de căsătorie şi familie; atitudinea românilor faţă de persoanele din comunitatea LGBT şi faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

„Putem observa un nivel relativ crescut de acceptare a cuplurilor de acelaşi sex şi a drepturilor pe care acestea doresc şi ar trebui să le aibă, legale, creştere a copiilor, şi constatăm un trend de creştere faţă de acum trei ani, când a avut loc referendumul. Românii încep să fie mai deschişi. Se observă o trecere de la toleranţă, la înţelegere”, a spus Acatrinei.

Cele mai importante valori pentru români sunt: familia, sănătatea, credinţa, onestitatea şi respectul.

Motivele pentru căsătorie sunt: pentru a întemeia o familie (69%), din dragoste (63%), pentru a construi o viaţă împreună (31%), pentru a fi uniţi în faţa lui Dumnezeu (25%).

Dintre respondenţi, 68% consideră că toate familiile ar trebui protejate prin lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex. Cât îi priveşte pe tineri (18 – 34 de ani), 76% sunt de această părere.

Mai mult de 60% dintre românii care cunosc persoane gay din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Cât priveşte reglementarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, 43% dintre respondenţi consideră că familiile de acelaşi sex au nevoie de o formă de protecţie legală în România, iar dintre tineri, 56% au ales acest răspuns.

62% dintre românii care se poziţionează pro faţă de căsătoria între persoanele de acelaşi sex sunt de acord cu creşterea copiilor în cadrul acestor familii, în timp ce 22% dintre cei care se poziţionează împotriva căsătoriei recunosc că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinţi şi au nevoie de protecţia legii.