Studiu Euler Hermes: Turismul și-ar putea reveni abia în 2024

Publicat: 22 mart. 2021, 15:30, de Răzvan Zamfir, în Travel , ? cititori
Studiu Euler Hermes: Turismul și-ar putea reveni abia în 2024

Potrivit unui studiu Euler Hermes, Europa are cel mai mult de câștigat în ceea ce privește revigorarea turismului dacă poate veni cu o soluție validă de pașaport / card de vaccin. Cota de piață europeană, în ceea ce privește numărul de sosiri de turiști, este de așteptat să crească la 55% dar în 2024, comparativ cu 51% în 2019.

Calculele Euler Hermes arată că sosirile de turiști internaționali în Europa ar putea ajunge la 771 milioane imediat după 2024, mai mult decât triplul minimului istoric de 227 milioane din 2020.  Este probabil ca Europa să înregistreze sosiri turistice mai mari decât celelalte regiuni, deoarece a suferit cea mai mare scădere în termeni absoluți în 2020, cu peste 500 milioane de turiști internaționali mai puțini.

„În România, numărul de sosiri în unitățile de primire turistice a înregistrat o scădere de 50% în 2020 față de anul precedent, scădere care s-a menținut și în ianuarie 2021, indicatorul pierzând 40% față de aceeași lună a anului trecut. Capacitățile de cazare la nivel intern au scăzut în 2020 cu aproximativ 28% față de anul precedent. Trendul descendent s-ar putea menține printr-un efect de bază defavorabil față de anul trecut, statistica turismului din România încadrându-se în scăderile masive înregistrate de sector la nivel global. Este posibil ca sub presiunea unei cereri ridicate, cel puțin în prima fază de relansare raportul calitate-preț al serviciilor prestate să nu evolueze în favoarea consumatorului așa cum poate ne-am aștepta. Consecința firească a acestei potențiale involuții – pe măsură ce ritmul vaccinarii se va intensifica – ar fi revenirea cu precădere către oferta de import” , a declarat Mihai Chipirliu, CFA – Risk Director Euler Hermes România.

Europa rămâne cea mai restrictivă regiune

Nivelurile actuale de turism depind în mare măsură de restricții, iar faptul că Europa este cea mai strictă explică de ce turismul a fost cel mai afectat aici. În acest context, dacă pașapoartele de vaccin ar fi puse în aplicare în același timp în diferite regiuni, turismul ar crește. Într-adevăr, Comisia Europeană lucrează la ideea pașapoartelor de sănătate pentru a ușura restricțiile de călătorie până în vara viitoare.

Cu toate acestea, doi factori vor fi decisivi: eficacitatea vaccinurilor Covid-19 în prevenirea transmiterii virusului și implementarea politicilor. Este probabil ca țările UE să aibă un avantaj, deoarece ar împărtăși același sistem bazat pe date de intrare uniforme și corecte (la fel cum împărtășesc date economice prin baza de date Eurostat, de exemplu).

Prin analiza diferitelor subsectoare reiese faptul că numai petrecerea timpului liber intern ar putea reveni pe drumul cel bun până în 2022. Dar acest lucru nu va compensa pierderile unor călătorii internaționale și de afaceri care ar putea suferi până în 2023. Turiștii autohtoni de obicei nu cheltuiesc atât de mulți bani ca cei internaționali, dar se așteaptă ca segmentul de călătorii internaționale să fie cu 8% mai mic decât nivelul său anterior crizei chiar și în 2023.