Studiu: Legătura între deficitul de vitamina D și creșterea riscului de Covid-19 în forme grave

Un nou studiu publicat în revista Plos One arată că persoanele cu deficit de vitamina D au un risc mai mare de a face o formă gravă de Covid-19.

Vitamina D are efect benefic asupra țesutului osos, țesutului muscular, sistemului imunitar. Ea permite creșterea concentrației de calciu și de fosfor în sânge. Sunt mai multe surse de vitamina D. Prima și cea mai importantă este expunerea la soare, razele UVB în special; apoi, alimentele bogate în vitamina D: pește gras, ciuperci, gălbenușul de ou, ciocolata neagră, untul… Dar multe persoane prezintă deficit de vitamina D. De exemplu, în Franța, aproape un adult din doi prezintă carență de vitamina D.

Autorii studiului publicat în revista Plos One au fost interesați de legătura între nivelul seric de 25-hidroxivitamina D  înainte de infecția Covid-19 și severitatea bolii și mortalitatea provocate de SARS-COV-2.

Studiul a inclus pacienți din Centrul Medical Galilee din Israel, în perioada 7 aprilie 2020 și 4 februarie 2021.

Autorii studiului au observat că printre pacienții spitalizați cu Covid-19, deficitul de vitamina D în pre-infecție a fost asociat cu severitatea și mortalitatea crescute.

Astfel, pacienții care au făcut o formă severă de Covid-19 erau mai mult dintre pacienți cu carență de vitamina D înainte de infectare. Mai precis, pacienții cu carență de vitamina D prezentau un risc de 14 ori mai mare de a face o formă gravă, comparativ cu pacienții care aveau un nivel bun al acestei vitamine.

Și mai interesant, riscul de deces în cazul pacienților cu nivel bun de vitamina D era mai mic cu 5%, comparativ cu 25,6% mai mare risc de deces în cazul pacienților cu deficit de vitamina D. Aceste rezultate sunt nuanțate: persoanele în vârstă prezintă mai frecvent carență de vitamina D (capacitatea organismului de a sintetiza această vitamină scade odată cu înaintarea în vârstă) și chiar vârsta reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru Covid-19 în formă gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...