Studiu MYCOVID: Fungi care pot agrava insuficiența respiratorie în cazul pacienților cu formă severă de Covid-19

Infecțiile fungice pot agrava insuficiență respiratorie în cazul pacienților cu o formă severă de Covid-19, mergând până la dublarea ratei de deces. Este concluzia alarmantă a unui studiu efectuat pe un lot format din 576 de pacienți aflați în reanimare, transmite Paris Match.  

Studiul, numit MYCOVID, publicat în revista științifică The Lancet Respiratory Medecine, mai constatată, de asemenea, un număr mare de episoade de infecții fungice invazive dovedite sau probabile (22,4%), cum ar fi aspergiloza invazivă.

Aspergiloza invazivă

Aspergiloza invazivă este o boală cunoscută în spital în cazul pacienților imuno-deprimați. În ultimii ani, această boală a fost diagnosticată la persoanele care fac forme de gripă severe cu sindrom de insuficiență respiratorie acută (SDRA), a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Gangneux, șeful laboratorului de parazitologie și micologie al CHU din Rennes și coordonator al studiului.

La începutul epidemiei de Covid-19, ”când s-a văzut tabloul clinic al Covid, care arăta ca o gripă severă, ne-am spus că trebuie neapărat să se pună sub supraveghere”, adaugă prof. Gangneux.

Demarat în aprilie 2020, MYCOVID supraveghea inițial 250 de pacienți din momentul plasării în reanimare. În final, studiul a inclus 500 de pacienți din 18 spitale din toată Franța. Este cel mai mare număr de pacienți monitorizați pe acest subiect la nivel global, potrivit prof. Gangneux.

În cazul pacienților cu o formă severă de Covid și în același timp cu aspergiloza invazivă, studiul arată o dublare a deceselor (61,8% față de 32,1%). ”Această co-infecție cu o ciupercă este un episod major care agravează consecințele infecției Covid grave, subliniază prof. Gangneux.

Aspergiloza pulmonară invazivă dovedită sau probabilă (14,9%) și candidemia (6,2%) par a fi cele mai frecvente două infecții. ”Aspergiloza este omniprezentă: respirăm trei-patru spori pe metru cub de aer. În situații normale, eliminăm acești spori, precizează prof. Gangneux.

Aspergiloza este termenul ce definește un ansamblu de boli cauzate de infecția cu fungi din specia Aspergillus. Aceștia se găsesc în mediul interior cât și în cel exterior. De regulă, majoritatea oamenilor inhalează spori de Aspergillus zilnic fără a fi afectați. Infecția evoluează, de obicei, în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit sau cu boli pulmonare preexistente.

Factori agravanți

În cazul pacienților Covid cu insuficiență respiratorie acută, cercetătorii au identificat trei factori de risc: vârsta (peste 62 de ani), două medicamente anti-Covid (dexametazona asociată cu anti-IL6R și ventilația mecanică mai mult de 15 zile.

Sunt factori agravanți legați de tratamentul anti-Covid, a explicat cercetătorul. Pentru mare parte dintre oameni, acestea sunt tratamente eficace, care permit tratarea bolii de fond. Dar aceste tratamente pot uneori să favorizeze apariția infecțiilor, explică prof. Gangneux.

Evident sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă sunt necesare un tratament antifungic precoce sau o profilaxie, susțin cercetătorii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...