Studiu norvegian: Peste jumătate din populația globului are dureri de cap

Publicat: 14 apr. 2022, 17:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu norvegian: Peste jumătate din populația globului are dureri de cap

Anual, în lume, mai mult de o persoană din două (52%) acuză dureri de cap. Este rezultatul unei meta-analize efectuate de cercetătorii de la Universitatea norvegiană de științe și tehnologie (NTNU) și publicat în Journal of Headache and Pain în data de 12 aprilie anul acesta.

După ce au analizat peste 357 de studii pe acest subiect din 1961 până în 2020, cercetătorii norvegieni au ajuns la următoarele concluzii: 26% descriu o cefalee de tensiune, 14% o migrenă și 4,6% dureri de cap recurente cel puțin 15 zile pe lună. În fiecare zi, 15,8% din populația globului suferă de dureri de cap, respectiv o persoană din șase.

Mai frecvente la femei

Potrivit cercetătorilor norvegieni, durerile de cap sunt mai frecvente la femei comparativ cu bărbații: 57,8% dintre femei au astfel de dureri, față de 44% bărbați.

Autorii studiului spun că probabil este vorba de hormonii sexuali feminini și în special de fluctuația estrogenilor. În plus, situația de viață a femeilor poate juca un rol în această direcție, a precizat Lars Jacob Stovner, profesor de neurologie la NTNU.

Durerile de cap sunt diferite în funcție de vârstă: ele sunt mai puțin frecvente la copii, înainte de pubertate și la adulții de peste 60 de ani.

Dureri moderate spre violente

În acest studiu, factori care nu au fost luați în calcul până acum dar care ar putea fi determinanți în apariția durerilor de cap  sunt: factorul genetic, condițiile climatice, lumina, altitudinea, stresul etc.

Migrenele debutează cu dureri moderate spre violente. Ele se pot resimți într-o singură parte a capului sub forma unor bătăi la nivelul craniului (dureri pulsatile). Aceste dureri pot fi însoțite de amețeli, vărsături și de sensibilitate accentuată la zgomote și lumină. Unele persoane fac crize de migrene cu aura, o tulburare neurologică asociată cu tulburări de vedere, de auz, motorie sau slăbiciuni musculare. Crizele de migrene durează, în general, de la câteva ore până la două zile, în 10% din cazuri.

În prezent, nu există un tratament pentru vindecarea definitivă a migrenelor.