Studiu: O treime din spitale spun că nu fac avorturi din motive religioase

Din 171 de spitale, care au răspuns unei solicitări transmise de Centrul FILIA, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în 9 spitale se face avort medicamentos. Dintre medicii specialiști în obstetrică-ginecologie, doar o treime fac întreruperi de sarcină la cerere, 275 din 802.

În ultimul an, în cel puțin cinci orașe din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric – întreruperea de sarcină realizată în afara unei unități medicale, fără personal medical, în lipsa unui mediu steril: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea”, a transmis Centrul FILIA.

Care este principalul motiv

În ceea ce privește motivația din spatele refuzului, 51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce țin de criza SARS-CoV-2.

Niciun medic specialist obstetrică-ginecologie din unitatea noastră nu efectuează avorturi la cerere. Motivele invocate sunt religioase și de ordin medical, având în vedere riscurile pe care le implică această manevră, care este la solicitarea pacientei, nu din motive medicale. […] Avortul la cerere nu intră în contractul medicului ca furnizor de servicii medicale, poate constitui o contradicție în convingerile medicilor care doresc să salveze vieți, să se ocupe de probleme de sterilitate, mai ales în contextul scăderii natalității”, a transmis oficial Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu din Hunedoara.

Faptul că în prezent nu există în fiecare județ spitale în care să se facă avorturi la cerere le pune în pericol pe paciente, susțin cei de la Centrul FILIA.

În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le  crește acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în  imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiții de siguranță, fapt care duce la  situații în care își induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, așa cum s-a și întâmplat în 2020. Această situație nu  este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966 a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei și-au pierdut viața și circa 100.000 de femei s-au automutilat”, se arată în studiu.

FILIA este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

Deși Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi  de sarcină în condiții sigure constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD,  2018), numeroase spitale din România refuză avortul, nu există contracepție gratuită, programe coerente de planning familial sau educație sexuală în școli, ceea ce le afectează în mod disproporționat tocmai pe cele mai vulnerabile persoane.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Singurele documente care îți vor trebui pentru a putea călători în ”Air Schengen”, începând cu 31 martie

De ce documente vei avea nevoie pentru a putea călători în...

Începând din noaptea de duminică spre luni, România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime. Românii care vor călători cu...

PNL şi PSD merg cu candidați separați la alegerile pentru șefia...

Dacă pentru Primăria municipiului Braşov, PNL şi PSD s-au pus de acord și au un candidat comun, nu același lucru se întâmplă și în...