STUDIU Paşaportul sanitar a permis evitarea a 4.000 de decese în Franţa

Paşaportul sanitar a permis evitarea a aproximativ 4.000 de decese legate de COVID-19 în Franţa şi a contribuit la creşterea naţională a economiei în al doilea semestru din 2021, indică un studiu publicat marţi de Consiliul de analiză economică, organism care cooperează cu guvernul francez, transmite AFP.

În Germania şi Italia, paşaportul sanitar cu caracteristici asemănătoare a dus la evitarea a 1.100, respectiv 1.300 de morţi, conform studiului comparativ realizat cu concursul OCDE şi al Institutului Bruegel.

Aceste dispozitive de protecţie au permis la creşterea PIB în al doilea semestru din 2021 cu 6 miliarde euro în Franţa, 1,4 miliarde euro în Germania şi 2,1 miliarde euro în Italia.

În absenţa paşaportului sanitar, PIB săptămânal ar fi fost cu 0,6 puncte procentuale inferior celui care s-a înregistrat în Franţa, cu 0,3 puncte procentuale mai mic în Germania şi cu 0,5 puncte procentuale mai mic în Italia.

Paşaportul sanitar a ”putut avea un impact asupra activităţii economice în mod direct permiţându-le persoanelor vaccinate să aibă, cu riscuri mai mici, mai multe interacţiuni sociale şi economice şi în mod indirect reducând necesitatea restricţiilor puse în aplicare de către autorităţi”.

Rata vaccinării în Franţa contra COVID-19, ce era de 78,2% la finalul lui 2021, ar fi fost de numai 65,2% în absenţa paşaportului sanitar, cu 13 puncte procentuale mai mică. Indicatorul ar fi fost inferior cu 9,7 puncte procentuale în Italia (80,1% faţă de 70,4%) şi cu 6,2 puncte procentuale în Germania (73,5% faţă de 67,3%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Augustin Oancea, cel mai ”deștept băiat” din pandemie! A participat singur...

Dispariția din piață a celui mai deștept băiat din energie, Bogdan Buzăianu, legat ombilical de curentul ieftin de la Hidroelectrica, a făcut loc pe...