Studiu: Riscul de AVC crește cu 30%, în prima oră, după un episod de furie

Publicat: 06 dec. 2021, 19:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Riscul de AVC crește cu 30%, în prima oră, după un episod de furie

Un nou studiu publicat în European Heart Journal arată că, în prima oră după un episod de furie, se poate declanșa un accident vascular cerebral (AVC). El poate apărea, culmea, și ca urmare a unor emoții puternice.

Starea de furie este una naturală, dar prelungită și repetată poate avea avea un efect periculos asupra sănătății.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la universitatea din Irlanda au analizat informațiile colectate de la 13.000 de pacienți din 32 de țări. Ei au fost interesați în special de factorii care pot declanșa AVC ischemic, cel mai frecvent tip de AVC.

AVC ischemic este urmarea unei întreruperi brutale a circulației sângelui către creier, în timp ce AVC hemoragic este provocat de o ruptură a unei artere cerebrale care antrenează hemoragia.

”Cercetarea noastră arată că starea de furie sau tulburările emoționale sunt legate de creșterea cu aproximativ 30% a riscului de AVC, la numai o oră de la aceste episoade”, explică Andrew Smyth, autorul principal al studiului.

Efortul fizic și femeile

De asemenea, studiul mai arată că efortul fizic puternic este un alt factor capabil de a declanșa un AVC hemoragic. Comparativ cu activitatea fizică obișnuită, un efort fizic puternic mărește riscul de AVC hemoragic cu 60% în prima oră de la efectuarea acestuia, mai ales în cazul femeilor.

Pentru a reduce riscurile de AVC, autorii studiului recomandă o mai bună gestionare a stărilor emoționale, prin evitarea stărilor de furie, a emoțiilor puternice. În plus, trebuie ținute sub control diabetul, hipertensiunea arterială, fibrilația auriculară, nivelul colesterolului, sedentarismul, tabagismul, consumul de alcool, care reprezintă factori majori de apariție a AVC.