Studiu: Românii sunt irascibili şi au productivitate scăzută la locul de muncă în zilele de caniculă

Publicat: 10 iul. 2024, 07:10, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Studiu: Românii sunt irascibili şi au productivitate scăzută la locul de muncă în zilele de caniculă

Românii simt că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate şi sunt mai irascibili în astfel de perioade, potrivit celui mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research, despre impactul fenomenului de caniculă asupra vieții cotidiene.

Impactul caniculei asupra stării de spirit a românilor: 71% se simt mai irascibili sau mai nervoși în această perioadă

Temperturile ridicate au un impact semnificativ asupra stării emoționale și bunăstării mentale a românilor. Astfel, 48% dintre români declară că se simt constant mai irascibili sau nervoș iîn zilele caniculare, în timp ce 23% observă această schimbare de stare ocazional. De asemenea,46% dintre români resimt ocazional oboseală sau epuizare în zilele foarte călduroase, iar 29% experimentează aceste stări foarte des.

Femeile (41%comparativ cu 16% dintre bărbați) și tinerii între 25-34 de ani (42%) sunt mai predispuși să se simtă obosiți sau epuizați foarte des, această diferență semnificativă putând fi atribuită factorilor biologici și stilurilor de viață mai active, care pot face ca aceste segmente ale populației să fie mai sensibile la efectele stresului termic.

Canicula si activitatile zilnice: 76% dintre români simt că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate

Jumătate dintre români (51%) afirmă că productivitatea lor la locul de muncă scade constant în zilele caniculare, în timp ce25% observă această tendință ocazional, iar24% niciodată. În funcție de gen, se observă că bărbaților (27%) nu le este afectată sfera profesională niciodată de canicula în mai mare măsură decât femeilor (22%).

Mai mult de o treime dintre români (37%) consideră că le este moderat dificil să se concentreze la sarcinile zilnice la locul de muncă, în timp ce 33% găsesc acest aspect ușor dificil. În aceeași ordine de idei, 73%dintre respondenți au observat că au nevoie demai multe pauze în timpul programului de lucru în zilele caniculare, această tendință fiind pronunțată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (82%).

În ceea ce privește condițiile de muncă, 45% dintre români menționează că angajatorii lor au implementat măsuri speciale pentru a gestiona canicula la locul de muncă, în timp ce35% indică faptul că angajatorii lor nu au luat astfel de măsuri.

Românii și-ar dori la locul de muncă în perioadele de caniculă asigurarea apei pentru angajați (57%), îmbunătățirea ventilației sau a aerului condiționat (52%), posibilitatea de a lucra de acasă (49%), flexibilitate în programul de lucru (38%) și posibilitatea de a avea mai multe pauze (36%).

Mai mult decât atât, 45%dintre români afirmă că zilele caniculare le afectează într-un mod moderat activitățile de timp liber (cum ar fi activitățile casnice și exercițiile fizice), în timp ce 23% consideră că le afectează foarte mult activitățile din sfera personală.

Studiul arată că 7 din 10 români simt că viața lor de zi cu zi este afectată de caniculă. Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să rămână în interior în orele de vârf, 67% poartă haine lejere și deschise la culoare, în timp ce 62% consumă multe lichide. 68% dintre români evită alimentele grele în zilele caniculare, aceștia preferând mai degrabă fructele și legume (82%), mâncare gătită (41%) sau produsele lactate (40%).

Conform rezultatelor cercetării, 55% dintre români au experimentat simptome de insolație (dureri de cap, greață, amețeli) în timpul caniculei, femeile fiind afectate într-o măsură mai mare (60%) comparativ cu bărbații (50%). De asemenea, 16% dintre respondenți au declarat că au necesitat asistență medicală de-a lungul timpului din această cauză.

În ceea ce privește alte modalități de a face față zilelor caniculare, datele studiului arată că 58% dintre români utilizează constant ventilatoare sau aparate de aer condiționat pentru a se răcori, această practică fiind mai des întâlnită în mediul urban (68%) decât în mediul rural (42%). În plus, 8 din 10 români preferă să stea la umbră atunci când sunt afară în zilele toride, demonstrând astfel o conștientizare crescută a importanței protecției împotriva expunerii directe la soare.