STUDIU Românii sunt preocupați de schimbările climatice

Publicat: 01 oct. 2020, 12:44, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
STUDIU Românii sunt preocupați de schimbările climatice

Românii sunt preocupați și conștientizează efectele schimbărilor climatice și chiar au luat măsuri pentru diminuarea impactului negativ ale acestora.

Conform unui studiu aflat în curs de derulare efectuat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), aproximativ 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale

Față de studiul anterior, ediția de anul acesta relevă faptul că au avut loc modificări importante în percepţia românilor atunci când vine vorba despre schimbările climatice care ne afectează.

„Românii continuă să fie conştienţi cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea şi economia să fie mai bine pregătite în faţa riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale – care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esenţial în protecţia financiară a oamenilor şi a companiilor în faţa unor astfel de riscuri”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale faţă de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8 pp faţă de 2019); topirea gheţarilor 15% (-1 pp); valurile de căldură 14% (-3 pp); incendiile de vegetaţie 9% (-5 pp); inundaţiile 8% (+2 pp).

Măsurile puse în practică pentru diminuarea impactului negativ

Studiul mai arată că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice: utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deşeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziţia electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinţei (72%).