Studiu: S-a demonstrat capacitatea unor proteine din sistemul imunitar de a distruge bacteriile care provoacă boli infecțioase

Publicat: 05 aug. 2022, 17:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: S-a demonstrat capacitatea unor proteine din sistemul imunitar de a distruge bacteriile care provoacă boli infecțioase

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit un grup de proteine din sistemul nostru imunitar capabile să distrugă bacteriile. Această descoperire ar putea fi punctul de plecare spre noi medicamente mai eficiente contra unor boli infecțioase. Informația este transmisă de agențiile Xinhua și Agerpres.

Studiul, publicat recent, demonstrează  capacitatea proteinelor de legare a guanilatului (GBP) de a se fixa în mod direct pe anumite tipuri de bacterii şi de a le distruge.

Feng Shouya, autoare principală a studiului, a declarat că GBP funcţionează prin „spargerea” bacteriilor şi distrugerea lor, aşa cum un topor despică un lemn în două.

”Noi credem că putem extrage şi valorifica puterea acestor proteine ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de GBP1, şi să le folosim pentru a trata o serie de boli infecţioase, fără a afecta negativ celulele organismului nostru”, a adăugat cercetătoarea.

Este vorba despre boli infecțioase ca meningita, pneumonia și sepsisul.

Sepsis

Dacă nu este recunoscut precoce și tratat prompt, sepsisul poate duce la șoc, disfuncție organică multiplă și moarte.

Anual, în întreaga lume, cel puțin 11 milioane de persoane mor de sepsis, acesta fiind implicat în aproximativ unul din fiecare cinci decese. În Europa, aproximativ 3,4 milioane de persoane suferă de sepsis, anual, conducând la aproximativ 680.000 decese.