Studiu SUA: Ftalații responsabili pentru aproximativ 100.00 de decese premature

Publicat: 17 oct. 2021, 08:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu SUA: Ftalații responsabili pentru aproximativ 100.00 de decese premature

Cercetătorii americani au analizat legătura dintre ftalați și decese, între anii 2001 și 2015. Rezultatele sunt edificatoare: aproximativ 100.00 de decese premature sunt puse pe seama acestor substanțe.  

Studiul a fost publicat în Environmental Pollution. Autorii acestuia s-au focalizat pe ftalații existenți în numeroase ambalaje (perturbatori endocrini) pentru a estima numărul deceselor provocați de aceștia.

Ftalații sunt compuși chimici care sunt folosiți pentru producerea de ambalaje de plastic, făcându-le mai flexibile. Ftalații sunt considerați perturbatori endocrini, cu impact dovedit asupra fertilității și responsabili de unele malformații fetale. Despre ftalați se mai știe că sunt implicați în apariția unor cancere, boli cardiovasculare sau a diabetului.

Studiul a monitorizat 5.303 persoane adulte, între anii 2001 și 2010. De la aceste persoane s-au prelevat și analizat probe de urină pentru a evalua gradul de expunere la ftalați. Datele privitoare la decese au continuat a fi studiate până  în anul 2015.

Studiul a ajuns la concluzia că, în Statele Unite, în această perioadă, aceste substanțe ar putea fi cauza decesului a aproximativ 100.000 de persoane cu vârste între 55 și 64 de ani. Cercetătorii estimează că între 90.761 și 107.283 de decese ar putea fi puse pe seama acestor perturbatori endocrini. În acest context, prima cauză de deces fiind o patologie cardiovasculară.

Cercetătorii de la Universitatea New York, care au realizat acest studiu, au făcut apel la autoritățile publice să ia măsuri pentru stoparea folosirii ftalaților, compuși extrem de nocivi pentru sănătate.

În Europa, a fost reglementată folosirea acestor substanțe în unele sectoare. De exemplu, potrivit unui decret din 2006, într-o jucărie, pe care un copil o poate duce la gură, aceste substanțe nu trebuie să depășească 0,1%.