Studiu SUA: Rezultate bune după rapelul cu Moderna sau Pfizer la persoanele vaccinate inițial cu Johnson&Johnson

Publicat: 14 oct. 2021, 15:52, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Studiu SUA: Rezultate bune după rapelul cu Moderna sau Pfizer la persoanele vaccinate inițial cu Johnson&Johnson

O doză de rapel cu un vaccin diferit, pe bază de ARN mesager, a dat rezultate mai bune în cazul persoanelor vaccinate anti-Covid-19 de la Johnson&Johnson. Este concluzia preliminară a unui studiu realizat în SUA, publicat miercuri, anunță AFP și Agerpres.

Studiul, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH), deschide calea posibilității de a ”amesteca” vaccinurile, respectiv administrarea unei doze de rapel de la un vaccin altul decât cel folosit inițial, ceea ce, în prezent, în SUA, este interzis.  

Studiul a fost realizat pe un lot format din 458 de adulți vaccinați cu unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în SUA (Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson), timp de cel puțin 12 săptămâni.

Cercetătorii au observat că la persoanele vaccinate cu serul Johnson&Johnson, nivelul de anticorpi a crescut de patru ori după o doză de rapel cu același vaccin, de 35 de ori după rapelul cu Pfizer și de 76 de ori după rapelul cu Moderna.

Nivelurile de anticorpi înregistrate la persoanele vaccinate cu o primă doză de Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate cu o primă doză de Pfizer sau Johnson&Johnson, ”indiferent de vaccinul administrat pentru doza de rapel”, precizează studiul.

Limite

Totuși, trebuie precizat că doza de rapel cu Moderna a fost de 100 micrograme, respectiv dublu față de doza indicată de companie pentru doza sa de rapel. De asemenea, trebuie ținut seama și de faptul că numărul participanților la studiu este redus și că răspunsul imun ar putea evolua în timp, după cele 15 zile monitorizate.

Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medecine, a avertizat pe Twitter că ”este important să nu ne lăsăm duși de val de aceste rezultate”.