Studiu UMF Cluj despre efectele războiului: Tulburările pe care le prezintă mulți români

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj derulează în prezent un studiu privind nivelul de stres al românilor indus de războiul din Ucraina și modul lor de adaptare.

Studiul, coordonat dr. Cătălina Crișan,  medic psihiatru, șef de lucrări, se desfășoară pe o perioadă de două luni pe un eșantion format din 1.500 de persoane, până acum colectându-se răspusuri de la 380 de persoane la întrebările formulate de specialiști ai UMF Cluj.

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, început în data la 24 februarie, reprezintă un stres major. El a făcut deja un număr foarte mare de victime, care este în creștere. Extinderea conflictului dincolo de granițele celor două țări reprezintă un stresor major pentru populația din țara noastră, care se confruntă și cu alți factori de stres: fluxul de refugiați și efectele pe termen mediu și lung ale destabilizării economice rezultate din conflict, accesul la resurse energetice și alimente de bază, posibilitatea scindării familiale în cazul implicării României în conflict, dar și lipsa accesului la informații credibile și verificabile.

”Studiul privind sănătatea mentală  în vreme de război” își propune evaluarea a trei indicatori deosebit de importanți în acest context: mecanismele de adaptare (coping), nivelul de anxietate și calitatea vieții.

Iată și câteva prime concluzii care se desprind în această fază a studiului, înainte de formularea rezultatelor finale, indicate de dr. Crișan, citată de monitorulcj.ro

„Un element care a reieșit de la cei care ne-au răspuns până acum este că populația nu apelează la metode de adaptare de genul consumului de substanțe, alcool, alte substanțe psihoative sau creșterea consumului de țigarete”, subliniază dr. Crișan.

În privința evaluării anxietății, rezultatele indică faptul că ”într-adevăr indivizii resimt o stare de tensiune, încordare, tulburări de concentrare, de somn, stare de stres psihic în proporție destul de mare – procentele sunt undeva la 60-70%”.

”Practic, predomină mai degrabă o anxietate la nivel psihic – cu stres major: stare de tensiune, încordare, dificultăți de concentrare, insomnii”, transmite dr. Cătălina Crișan.

Coodonatoarea studiului, dr. Cătălina Crișan, precizează că importanța studiului constă într-o mai bună înțelegere a situației pe plan național care îi va ajuta pe medici să întâmpine și să amelioreze, prin mecanisme de suport și intervenții, efectele pe care războiul le are asupra românilor.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cine este noul inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții

Prin două decizii ale premierului Marcel Ciolacu, oarecum surprinzătoare, s-a schimbat conducerea uneia dintre instituțiile cheie ale României- Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). La...
Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...