Studiu: Vaccinul anti-covid din Rusia acționează cu anticorpi

Un studiu publicat de revista medicală The Lancet arată că vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați.

În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului citat de CNN. Cantitatea de anticorpi generată de vaccin a fost similară cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală după boala Covid-19, potrivit studiului.

Oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19. Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile de la celulele T, o altă componentă a sistemului imunitar.

Studiul vine după ce Rusia a atras critici când a anunțat în luna august primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor.

Problema studiului Rusiei, după cum a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este că nu poate fi vorba de eficacitate fără testele din etapa a treia, care implică zeci de mii de testări pe subiecți. Abia după această etapă se poate decide dacă vaccinul este eficient și nu are efecte secundare.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole