Studiu: Vaccinul Moderna nu este recomandat persoanelor cu vârste sub 30 de ani

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a anunțat, bazându-se pe rezultatele unui recent studiu, că vaccinul Moderna contra Covid mărește ușor riscul de miocardită și pericardită în cazul persoanelor cu vârste sub 30 de ani, transmite Nouvel Obs și AFP.

Realizat de structura Epi-Phare, care reunește Agenția Medicamentului (ANSM) și Siguranța de boală (Cnam), studiul, publicat la începutul acestei săptămâni,  a fost realizat pe persoane cu vârste între 12 și 50 de ani spitalizate în Franța penru miocardită sau pericardită, în perioada 15 mai și 31 august. Rezultatele indică 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită.

Inflamații ale inimii

Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi cardiac, și a doua, pericardul, membrana care învelește inima.

Așa cum au arătat rapoartele de farmacovigilență, rezultatele studiului francez confirmă faptul că vaccinurile, dar mai ales Moderna măresc riscul apariției acestor afecțiuni în următoarele 7 zile de la vaccinare, în special la bărbații cu vârste sub 30 de ani.

Având în vedere aceste rezultate, HAS recomandă, pentru populația cu vârste sub 30 de ani și când este disponibil, vaccinarea cu Pfizer pentru prima vaccinare sau rapel.

Dimpotrivă, HAS recomandă vaccinul Moderna, a cărui eficacitate pare ușor mai bună, să fie utilizat la prima vaccinare și pentru administrarea rapelului în doză înjumătățită în cazul persoanelor cu vârste peste 30 de ani.

Cele mai recente date disponibile în Franța confirmă faptul că riscul apariției unor cazuri de miocardită sunt foarte rare și au rezultat favorabil, după vaccinare. Totuși, aceste cazuri sunt de cinci ori mai puține în cazul persoanelor sub 30 de ani vaccinate cu Pfizer, comparativ cu cele vaccinate cu Moderna, explică HAS.

De altfel, la 15 octombrie, HAS a autorizat în exclusivitate vaccinul Pfizer/BioNTech pentru dozele de rapel.

Nu se pune în discuție raportul beneficiu-risc

Când se pune în balanță eficacitatea vaccinurilor contra formelor grave de Covid-19 (estimată la aproximativ 90%) și riscurile existente dar puțin frecvente de miocardită și pericardită, care evoluează favorabil,  raportul beneficiu-risc al vaccinurilor nu este discutabil, a asigurat, luni, pentru AFP, Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare.

HAS reia imperativ necesitatea vaccinării pe scară largă.

Epidemia marchează în prezent o revenire și, deci, este dificil să se prevadă evoluția. Însă perioada rece dublată de scăderea previzibilă a eficacității vaccinurilor în cazul persoanelor vaccinate în prima parte a anului face și mai importantă obținerea unei acoperiri vaccinale extinse în ansamblul populației, mai ales în rândul persoanelor cu risc crescut de a face o forme grave de Covid-19, subliniază HAS.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ana Birchall a demisionat de la Nuclearelectrica! Ce a supărat-o

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a rezistat la Nuclearelectrica doi ani și două luni. Azi și-a anunțat plecarea. Ana Birchall a anunțat că...

România va elibera vize Schengen pentru cetățenii ruși

România va începe pentru prima dată să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși începând cu data de 31 martie. Cererea poate fi înaintată la...