SUA blochează rezoluția ONU pentru recunoașterea Palestinei

Publicat: 19 apr. 2024, 11:37, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
SUA blochează rezoluția ONU pentru recunoașterea Palestinei

Statele Unite au blocat, joi, o rezoluție preliminară care ar fi permis Adunării Generale a Națiunilor Unite să voteze pentru admiterea statului Palestina ca membru cu drepturi depline al ONU. Această mișcare a stârnit reacții negative din partea altor state și a grupurilor pro-palestiniene, în timp ce diviziunile globale continuă să se accentueze în urma conflictului din Gaza.

Statele Unite au fost singura țară din Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, care a votat împotriva rezoluției. Dintre ceilalți membri, 12, printre care Rusia, China, Franța și Japonia, au votat în favoare, în timp ce două, Regatul Unit și Elveția, s-au abținut.

Deși nu este membru cu drepturi depline, Palestina este Observator Permanent la ONU din 2012, un statut care îi permite să participe la procedurile ONU, dar nu să voteze asupra proiectelor de rezoluții și decizii.

În 2011, Autoritatea Palestiniană condusă de președintele Mahmoud Abbas a inițiat o solicitare de a fi recunoscută Palestina ca membru cu drepturi depline al ONU. Aceasta a fost, în cele din urmă, abandonată, sub presiunea SUA. Pe 2 aprilie, Autoritatea Palestiniană a depus din nou o solicitare de reconsiderare a cererii sale din 2011 pentru aderarea deplină la ONU. SUA au îndemnat Autoritatea Palestiniană să nu forțeze un vot la ONU – presiune care a fost ignorată de Abbas.

Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a declarat într-un comunicat că „administrația Biden ar trebui să se simtă rușinată și jenată” de „veto-ul său injust”. Grupul de susținere musulman a criticat, de asemenea, ceea ce consideră limitele Consiliului de Securitate al ONU în abordarea conflictului.

De decenii, Consiliul de Securitate al ONU a eșuat în prevenirea războaielor injuste și a genocidului în întreaga lume„, se arată în declarație. „Lumea nu ar trebui să mai accepte un sistem defect în care cinci națiuni pot exercita dreptul de veto asupra destinelor a peste opt miliarde de oameni, inclusiv aproape două miliarde de musulmani care nu sunt reprezentați printre cei cinci membri permanenți„.

Ambasadorul israelian Gilad Erdan a exprimat dezamăgirea față de numărul țărilor care au susținut solicitarea palestiniană. „Indiferent de eșecul palestinienilor de a îndeplini criteriile necesare pentru aderarea la ONU, majoritatea dintre voi ați decis, din păcate, să recompensați terorismul palestinian cu un stat palestinian„, a declarat el. „Este foarte trist pentru că votul vostru va întări și mai mult respingerea palestiniană și va face pacea aproape imposibilă.

sursa foto profimedia

Riyad Mansour, diplomat palestiniano-american și Observator Permanent al Palestinei la ONU, le-a mulțumit celor care au votat în favoarea cererii și a reiterat hotărârea poporului său. „Faptul că această rezoluție nu a fost adoptată nu va slăbi voința noastră și nu va înfrânge determinarea noastră„, a spus el. „Nu ne vom opri în eforturile noastre. Statul Palestina este inevitabil. Este real. Poate că unii îl văd ca fiind departe, dar noi îl vedem aproape, și noi suntem cei credincioși.”

Statele Unite se găsesc tot mai izolate de comunitatea internațională din cauza sprijinului acordat Israelului. Cu toate acestea, pe măsură ce costurile umane ale conflictului din Gaza cresc, președintele Joe Biden și-a schimbat treptat tonul față de omologul său israelian Benjamin Netanyahu, numind abordarea lui Netanyahu în război o „greșeală”. Statele Unite au blocat apelurile pentru un armistițiu umanitar la ONU timp de luni de zile, dar unul a fost în cele din urmă adoptat în martie, după ce SUA s-au abținut de la vot. Cu toate acestea, SUA au menținut sprijinul lor pentru Israel, ajutându-i recent să intercepteze rachete din Iran și reafirmând un „angajament solid pentru securitatea Israelului”.