SUA confirmă: Republica Moldova, în siguranță

Publicat: 22 feb. 2024, 10:59, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
SUA confirmă: Republica Moldova, în siguranță

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a făcut declarații importante cu privire la situația de securitate a Republicii Moldova în contextul tensiunilor din regiune, generate de situația din Ucraina.

Potrivit oficialului, în acest moment nu există indicii care să sugereze o amenințare militară directă din partea Rusiei asupra Republicii Moldova.

Aceste comentarii au fost făcute într-un interviu acordat Europei Libere, subliniind atenția deosebită pe care Statele Unite o acordă situației de securitate din Republica Moldova.

Ambasadorul a menționat că SUA monitorizează îndeaproape evenimentele din regiune și că, până în prezent, nu au identificat amenințări militare concrete împotriva Moldovei. De asemenea, Logsdon a evidențiat că Statele Unite au comunicat informațiile disponibile partenerilor europeni, inclusiv Republicii Moldova, pentru a-i alerta cu privire la potențialele planuri ale Rusiei.

Diplomatul a evidențiat și sprijinul crescut pe care Statele Unite l-au oferit armatei moldovenești în ultima perioadă.

În cei 32 de ani de independență a Republicii Moldova, SUA au contribuit cu 123 de milioane de dolari la consolidarea capacităților militare ale țării, din care 80 de milioane de dolari au fost alocați doar în ultimii doi ani.

Aceste declarații subliniază angajamentul continuu al SUA pentru sprijinirea stabilității și securității Republicii Moldova în fața provocărilor regionale.