SUA și-ar distruge complet fabricile de semiconductori din Taiwan decât să le lase în mâinile chinezilor

Publicat: 15 mart. 2023, 16:39, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
SUA și-ar distruge complet fabricile de semiconductori din Taiwan decât să le lase în mâinile chinezilor

SUA ar putea distruge complet fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul unei invazii militare a Chinei pe insulă. În felul acesta și-ar proteja tehnologia și patentele, arată un fost consilier pentru securitate națională din administrația Trump, Robert O’Brien, citat de Business Insider.

El a declarat că și aliații SUA care au unități de producție a procesoarelor în Taiwan ar face același lucru. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company este cel mai mare producător de cipuri din lume, reprezentând aproximativ 60% din piața procesoarelor de ultimă generație. Compania produce cipuri pentru majoritatea dispozitivelor și echipamentelor electronice, inclusiv procesoare utilizate în inteligența artificială și în sistemul de ghidare a rachetelor.

Fostul consilier a comparat distrugerea fabricilor de către SUA cu momentul în care premierul britanic Winston Churchill a ordonat distrugerea flotei navale a Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Franța s-a predat Germaniei.

Apple este cel mai mare client al TSMC, iar producătorul produce cele mai multe dintre cele 1,4 miliarde de procesoare pentru smartphone-uri din lume. Aproximativ 60% dintre microcontrolerele mai simple pe care producătorii de automobile le folosesc de asemenea sunt produse de companie.

Deși o mare parte din cercetarea și dezvoltarea semiconductorilor are loc în SUA, în ultimii 30 de ani, producătorii au decis că era cel mai bine să externalizeze producția, a declarat anterior William Alan Reinsch, consilier senior la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, pentru Insider.

O’Brien nu este primul care a ridicat ideea de a distruge fabricile de semiconductori din Taiwan dacă China invadează cu succes. Doi cercetători americani au recomandat mutarea într-o lucrare publicată de Colegiul de Război al Armatei SUA în 2021.

Pentru a începe, Statele Unite și Taiwan ar trebui să pună la punct planuri pentru o strategie țintită a pământului pârjolit, care să facă Taiwanul nu doar neatractiv dacă va fi capturat vreodată cu forța, ci să fie pozitiv de întreținut”, se arată în document. „Acest lucru ar putea fi realizat cel mai eficient prin amenințarea cu distrugerea instalațiilor aparținând Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai important producător de cipuri din lume și cel mai important furnizor al Chinei. Samsung cu sediul în Coreea de Sud (un aliat al SUA) este singura alternativă pentru producție”.

Dar Chen Ming-tong, directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, a spus că ar fi inutil ca SUA să distrugă fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul unei invazii, deoarece sistemul este deja profund integrat în lanțul global de aprovizionare, ceea ce înseamnă că producția poate fi oprită de SUA și alte țări fără a distruge fizic fabricile.

De exemplu, TSMC nu ar putea produce anumite cipuri fără componente de la furnizorul olandez ASML, a spus Chen. „Chiar dacă China a pus mâna pe găina de aur, nu va putea depune ouă de aur”, a spus Chen.

Pe măsură ce tensiunile dintre China continentală și Taiwan continuă să crească, analiștii prevăd o invazie chineză a insulei în următorii câțiva ani. Dacă China invadează Taiwanul, „acesta ar fi cel mai mare impact pe care l-am văzut asupra economiei globale – posibil vreodată”, a declarat anterior Glenn O’Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester, pentru Insider, adăugând că ar putea fi mai rău decât prăbușirea bursei din 1929.