SUA: Sunt deschise noi arhive secrete privind asasinarea lui Kennedy

Guvernul american a făcut publice mii de documente ale FBI și CIA ce au legătură cu asasinarea lui John F. Kennedy în anul 1963. Acestea ar putea permite să aflăm mai multe despre Lee Harvey Oswald, principalul suspect în asasinarea lui JFK, transmite Euronews.

Potrivit concluziilor oficiale, JFK a fost ucis de Lee Harvey Oswald.

Rapoartele declasificate arată că anchetatorii au mai multe piste, de la serviciile de informații sovietice la grupurile comuniste din Africa, trecând prin mafia italiană, pentru a determina dacă Oswlad a beneficiat de complicități în această crimă comisă la 22 noiembrie 1963 la Dallas și care a provocat un șoc în lumea întreagă.

Ele arată, în special, că SUA și-au intensificat activitățile de spionaj și de influență asupra regimului lui Fidel Castro, cu care Oswald a avut contacte și pe care guvernul lui Kennedy voia să-l răstoarne.

Acest asasinat a generat numeroase teorii complotiste, alimentate de sute de cărți și filme, cum este cel al lui Olivier Stone ”JFK” (1991). Ele resping concluziile comisiei de anchetă, numită ”comisia Warren”, potrivit cărora Lee Harvey Oswald, fost comando marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acționat singur în asasinarea președintelui Kennedy.

Oswald a fost ucis la 24 noiembrie 1963 de Jack Ruby.

Unii cred că Oswald a fost folosit de Cuba sau URSS. Alții estimează că asasinatul a fost comandat de opoziția cubaneză cu susținerea serviciilor secrete americane și a FBI, sau de opozanții lui JFK în SUA.

În 2017, Donald Trump a făcut publice dosare din acest caz, potrivit legii Congresului din 1992 care prevede ca toate documentele legate de președintele Kennedy să fie publicate în 25 de ani.

Președintele Biden, care a promis respectarea legii, a amânat declasificarea noilor documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...