Subiecte Bacalaureat 2021 Limba română. Ce subiecte s-au dat la prima probă scrisă

Publicat: 28 iun. 2021, 11:42, de Irina Maria Mari, în Educație , ? cititori
Subiecte Bacalaureat 2021 Limba română. Ce subiecte s-au dat la prima probă scrisă

Absolvenții de liceu încep astăzi examenul de Bacalaureat 2021. Prima probă este cea scrisă la limba română. Subiectele la Bacalaureat 2021 la Limba română vor fi adaptate, după ce anul școlar 2020-2021 a fost afectat de pandemie.

UPDATE. Subiecte Bacalaureat 2021 Limba română – Profilul uman

Elevii de la profilul uman au avut la primul subiect un text de Elena Văcărescu – „Ani de copilărie”, în vol. „Memorii”.

La subiectul al doilea au avut, la fel ca și elevii de la real, o poezie de Ion Vinea, însă diferită: „Orizonturi”.

La subiectul al treilea, ei au avut de redactat un eseu în care să prezinte „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată”.

UPDATE. Subiecte Bacalaureat 2021 Limba română – Profilul real

Elevii de la profilul real au primit la subiectele la română la BAC 2021 un text de Șerban Cioculescu, „Viața lui I.L. Caragiale”.

La subiectul al doilea au avut de comentat un text de Ion Vinea – ”Drum”. Ultimul dintre subiectele la română la bacalaureat 2021 a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

Bacalaureat 2021 Limba română

Candidații intră în sălile de examen între orele 7.30 și 8.30, iar testul începe la ora 09.00. Absolvenții au la dispoziție 3 ore să resolve subiectele la Limba română.

Anul acesta, la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureat 2021 s-au înscris  114.000 de elevi, cee ace reprezintă 77% dintre absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a. Lor li se adaugă candidații care nu au reușit să promoveze Bac-ul în anii trecuți.

Vezi aici subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2021, după ieșirea candidaților din săli

Programa la Limba română la Bacalaureat 2021

Ministerul Educației a anunțat că a adaptat programa pentru Bacalaureat 2021 la specificul acestui an școlar, afectat de pandemie.

Proba la limba și literatura română din cadrul Bacalaureat 2021 este obligatorie pentru toate profilurile.  Subiectele diferă, însă, în funcție de profilul real sau uman absolvit de elev.

Astfel, o categorie de subiecte este destinată filierei teoretice – profilul real, filierei tehnologice și celei vocaționale – toate profilurile cu excepția profilului pedagogic.

Cealaltă categorie de subiecte este destinată filierei teoretice – profilul umanist, precum și filierei vocaționale – profilul pedagogic.

Structura subiectelor la limba română de la Bacalaureat 2021

Subiectele la limba și literatura română de la Bac 2021 sunt structurate în trei mari subiecte.

Subiectul I – cotat cu 50 de puncte – are două părți, A și B, iar la A sunt de obicei 5 cerințe, notate fiecare cu câte 6 puncte. B-ul are 20 de puncte.

La subiectul I este dat un fragment la prima vedere, iar cerințele de la punctul A verifică în ce măsură elevul a înțeles despre ce este vorba în text.

La punctul B, elevului i se cere să redacteze un text argumentativ propriu, de minimum 150 de cuvinte, în care să își susțină punctul de vedere legat în general de o anumită idee prezentă în textul dat.

Subiectul II – care verifică de obicei noțiuni despre mijloacele artistice ale unui text, poate fi un comentariu de poezie sau un fragment de text dramatic – este cotat cu 10 puncte, iar pentru subiectul III – un eseu de teorie literară particularizat pe o operă studiată, uneori poate fi la alegere – se dau 30 de puncte. 

De obicei, indiferent de profilul real sau uman, subiectele I și II sunt aceleași. Diferențele de cerință apar la subiectul III.

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Accesul elevilor în unitățile de învățământ se face până cel târziu la ora 8.30. Ei sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Proba începe la ora 9.00, când în fiecare sală se deschid plicurile cu subiectele multiplicate.

Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care au fost distribuite toate subiectele în clasă.

Elevii trebuie să știe că au voie să folosească doar pastă/cerneală albastră pentru scris și creion negru în cazul în care au de făcut desene.

În timpul examenului, sălile sunt monitorizate audio-video, este interzisă introducerea în săli a obiectelor tip ghiozdan, rucsac, genți, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări; mijloace electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Pe parcursul celor trei ore de examen, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul; cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din examen,

CALENDARUL examenului de Bacalaureat 2021:

  • 28 iunie 2021 – Limba și literatura română
  • 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului
  • 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării
  • 1 iulie 2021 – Limba și literatura maternă
  • 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
  • 6 – 9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale la BAC 2021