Suedia: Zeci de mii de oameni au protestat împotriva aderării la NATO

Decizia Suediei de a adera la NATO a stârnit furia a zeci de mii de suedezi, care au ieşit în stradã pentru a se opune aderãrii la aceastã alianţã militarã, catalogatã drept „una de rãzboi”.

În Göteborg, aproximativ 2.500 de oameni cu pancarte pe care scria „Nu NATO”`sau „Războiul NATO ne va ucide copiii pentru un dolar”, s-au adunat sâmbătă în centrul orașului, apoi au mărșăluit spre Götaplatsen, afectând mai multe linii de transport public din oraș.

Manifestaţii au mai avut loc în alte 16 oraşe din Suedia, la care protestatarii au cerut oficialilor să pãstreze neutralitatea tradițională a țării.

Suedezii au declarat cã „NATO este o alianță de război care ar putea trage Suedia într-un conflict”, deoarece ţara ar putea depozita arme nucleare. Totodatã, acceştia au subliniat cã integrarea în NATO ar fi prea costisitoare pentru contribuabili, deoarece bugetul apărării se va dubla, iar finanțarea pentru sistemul de educație și asistența medicală va fi redus.
Demonstranții s-au declarat și împotriva exercițiului militar „Aurora 23”, aflat în desfășurare, la care participã 26.000 de soldaţi din statele membre NATO şi Suedia.

Exercițiul militar respectiv, menit a consolida capacitatea de contracarare a oricãrui atac asupra Suediei, este considerat unul dintre cele mai mari efectuat pânã acum în aceastã ţarã scandinavã și se va desfășura până pe11 mai 2023. Oamenii au criticat vehement faptul cã exercițiul militar a perturbat traficul urban, dar şi de prezenţa soldaţilor pe strãzi.

Pe 22 martie, parlamentul suedez, Riksdagen, a votat în favoarea aderării țării la NATO şi Suedia a depus oficial cerere de aderare la NATO împreunã cu Finlanda. Pe 31 martie, toți membrii blocului NATO au ratificat candidatura Finlandei, însã Suedia nu a primit încă aprobarea din partea Ungariei și Turciei. Totuşi, statele europene speră că Suedia va deveni în curând membră a NATO, iar SUA au îndemnat Ungaria să îşi dea acordul înainte de luna iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...