Suma record cu care a fost vândută celebra „Fată cu balon” a lui Banksy (VIDEO)

Publicat: 18 oct. 2021, 21:30, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Suma record cu care a fost vândută celebra „Fată cu balon

La trei ani după ce a provocat senzaţie autodistrugându-se parţial, creaţia „Fata cu balon” a artistului Banksy a urcat zilele trecute la 18,6 milioane de lire sterline (21,8 milioane de euro) în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Londra.

Suma reprezintă un nou record pentru artistul britanic, potrivit AFP. Redenumită „Love is in the Bin” („Dragostea este în coşul de gunoi”), lucrarea vândută de Sotheby’s depăşeşte cu mult recordul anterior stabilit de o creaţia a lui Banksy. În luna martie, „Game Changer” , o pânză ce onorează persoanele care au îngrijit bolnavi în timpul pandemiei coronavirusului, a fost vândută pentru suma de 16,75 milioane de lire sterline (19,5 milioane de euro) în beneficiul serviciului public de sănătate din Marea Britanie.

Nu pot să vă spun cât de îngrozit sunt la gândul de a folosi ciocanul” de licitaţie, a spus adjudecătorul Oliver Barker, în râsetele audienţei, înainte de a acorda lucrarea de 16 milioane de lire sterline – plus taxele de aproape 2,6 milioane de lire sterline – unui colecţionar privat din Asia.

Și-a propus să denunţe „mercantilizarea” artei

Ultima apariţie a operei, în octombrie 2018, a stârnit uimire în întreaga lume. De îndată ce s-a auzit sunetul ciocanului de licitaţie, un concasor ascuns în cadru a sfâşiat jumătatea inferioară a pânzei ce reprezintă fetiţă care dă drumul unui balon roşu în formă de inimă, lăsând intact doar balonul pe un fundal alb. A fost „unul dintre cele mai ingenioase momente de performance art din acest secol” care „a făcut să intre în istorie această licitaţie”, a subliniat joi seară, într-un comunicat, Alex Branczik, responsabilul pentru artă modernă şi contemporană din cadrul Sotheby’s Asia.

Cu această acţiune răsunătoare, care a provocat un adevărat cutremur în lumea artei, Bansky şi-a propus să denunţe „mercantilizarea” artei. După acest eveniment, lucrările sale au atins cifre record în vânzările la casele de licitaţie.