Sunt și virusuri care ar putea fi folosite în tratamentul cancerului

Virusurile, acești agenți infecțioși, considerați dușmanii publici nr.1, par să aibă și capacitatea de a deveni aliați contra unor forme de cancer. Este ceea ce demonstrează un grup de cercetători americani, care au studiat posibilitatea combinării terapiilor clasice cu ingineria genetică în tratamentul unor cancere, anunță Futura sante.

Virusurile oncolitice, virusuri care omoară celulele canceroase, sunt descrise încă din 1904, în cazul unui pacient cu leucemie mielioidă în remisie după ce făcuse gripă.

Indiferent că sunt mutante sau de tip sălbatic, aceste virusuri au avantajul de a se replica preferențial în celulele tumorale și de a conduce la regresia lor prin liza celulară (distrugerea)  și stimularea răspunsului imun tumoral.

Celule maligne au particularități specifice. Ele produc nucleotide (pentru a se reproduce rapid), dezvoltă rețele de vase de sânge și au capacitatea de a modifica răspunsul imunitar, în sensul că reduc răspunsul unor citokine (interferon tip 1). În plus, produc proteine capabile să inducă inhibarea celulelor citotoxice. Aceasta este, de altfel, principala cheie a cercetării în imunoterapia folosită în tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Pentru a fi un virus util el trebuie să fie puțin sau netoxic pentru țesuturile normale și să fie capabil să țintescă în mod special celulele tumorale.

Cu ajutorul ingineriei genetice este posibilă dezvoltarea unor virusuri transgenice, care să se înmulțească în celulele maligne. Cu toate impedimentele, o analiză recentă efectuată de cercetătoriii americani arată că virusurile pot fi aliate prețioase, dacă sunt combinate cu alte terapii clasice (radioterapie, chimioterapie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...