Super gonoreea rezistentă la medicamente, răspândită în China

Publicat: 28 apr. 2024, 20:13, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Super gonoreea rezistentă la medicamente, răspândită în China
gonoreea antibiotice rezistența la antibiotice

China, punctul zero al pandemiei de Covid, ar putea să alimenteze o creștere la nivel global a unei noi infecții: super gonoreea. Rata de rezistența la antibiotice a acestei boli este de 40 de ori mai mare în China, comparativ cu SUA și Marea Britanie.

Potrivit unui raport al CDC, aproximativă 98% din probele de bacterii, prelevate de la pacienți cu această boală cu transmitere sexuală (BTS) din 13 provincii din China, s-au dovedit rezistente la antibioticele de prima linie, transmite Daily Mail.

În ultimii ani, gonoreea înregistrează rezistență la tratamente.  Specialiștii chiar avertizează că ar purea deveni o boală fără tratament. Dar de această dată îngrijorarea este majoră deoarece sunt tulpini rezistente chiar la antibiotice de ultimă generație.

În 2022, cercetătorii afiliați la CDC din China au adunat peste 2.800 de bacterii de la pacienți cu gonoree.

Peste 97% dintre probe au fost rezistente la medicamentul ciprofloxacin, cunoscut sub numele de Cipro, în timp ce 78% au fost rezistente la  penicilină, un alt antibiotic omniprezent.

Procentul de tulpini de bacterii gonoreice rezistente la ceftriaxonă a crescut de la 2,9% la 8,1%, adică mult mai mare comparative cu cea raportată de alte țări.

De exemplu, în Marea Britanie, în 2022, doar 0,21% dintre tulpini au arătat o susceptibilitate redusă la ceftriaxonă.

Cercetătorii spun că toate aceste constatări impun de urgență o abordare complexă a rezistenței la antibiotice a Neisseria gonorrhoeae, bacteria care provoacă gonoreea, și identificarea factorilor care contribuie la apariția acestui fenomen.

China a fost a doua țară care a documentat un caz de gonoree rezistentă la ceftriaxonă în 2016, după ce Japonia a identificat unul în 2009.

În condițiile în care rata de rezistența crește, vor fi necesare noi medicamente, capabile să țină sub control infecția.

Gonoreea sau blenoragia este o boală cu transmitere sexuală care afectează și femei, și bărbați, în urma contactului sexual neprotejat, cu parteneri multipli.

În cazul în care nu este diagnosticată și tratată corect, gonoreea poate provoca infertilitate atât în cazul bărbaților cât și al femeilor. Gonoreea în timpul sarcinii poate afecta nou-născutul, acesta fiind expus riscului de meningită , sepsis și alte boli grave.

În cazul bărbaților, gonoreea poate cauza epididimita, afecțiune gravă a testiculelor, dar și prostatită.

La bărbați,  simptomele bolii se manifestă sub formă de usturime la urinare, scurgeri sau secreții alb-galbene, testicule umflate și dureroase. La femei,  boala poate fi asimptomatică, dar poate fi însoțită de: dureri și usturime la urinare, secreții vaginale, sângerări vaginale.

Când gonoreea nu este tratată, atât bărbații, cât și femeile au un risc foarte mare de a dezvolta o infecție care le poate pune viața în pericol, numită infecție gonococică diseminată.