Surpriză pentru românii care își fac pe ultima sută de metri cumpărăturile în magazine, unde prețul la carnea de miel a scăzut ușor, chiar și până la 38 de lei/kg. La fel se întâmplă și la poarte fermei, crescătorii lăsând din preț pentru a nu rămâne cu mieii nevânduți.
Dacă la începutul acestei săptămâni, mielul în viu se vindea la poarta fermei cu preţuri cuprinse între 20 şi 22 de lei/kg, iar carcasa cu 40 – 50 de lei/kg, în apropierea Paştelui, preţurile au coborât uşor, inclusiv în marile lanţuri de magazine.
„Foarte puţini fermieri comercializează mielul în viu la noi în zonă, însă preţul este undeva la 20-22 de lei/kg la poarta fermei, în timp ce carcasa se vinde cu circa 40-50 de lei/kg. Faţă de anul trecut, aş spune că preţul mielului la poarta fermei e aproape la fel. Într-adevăr în pieţe poate ajunge şi la 60 de lei/kg, pentru că lumea îl preferă, pentru că ştiu că mielul este crescut natural şi cumpăra o bucată bună şi sănătoasă de carne. Românii care mai ţin tradiţia cumpără miel în această perioadă, dar poate nu unul întreg ca în anii trecuţi, ci o jumătate sau părţi din miel”, a declarat pentru AGERPRES Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) Păstorul Crişana Arad.
Cât dau arabii pe miel
Nicolae Cioranu spune că o parte dintre mieii româneşti pleacă şi la export în Ţările Arabe, unde se cer animale cu o greutate mult mai mare decât cea preferată pe piaţa internă.
„La export pleacă acum animale mai mari, pentru că mieii mici au plecat acum o săptămână pentru Paştele Catolic, în ţările europene. Acum se caută pe partea arabă miei de 30-40 de kg, iar preţul este de 17-17,5 lei/kg pe animal viu. Preţul este să zicem potrivit, nu e bun, nu e rău, este undeva la mijloc. Oamenii care s-au aflat în zone secetoase, unde n-au făcut furaje şi au fost obligaţi să cumpere chiar şi fânul, nu mai vorbim de concentratele de porumb, grâu, orz, au o problemă, faţă de cei din zonele unde s-a făcut ceva producţie. Lucrurile nu sunt super, dar ce putem face?”, a afirmat Cioranu.
Cea mai mare problemă pentru fermieri este preţul ridicat al furajelor, în condiţiile în care grâul şi porumbul s-au ieftinit în ultima vreme.
„Necazul cel mai mare astăzi este legat de preţul concentratelor pe care noi le cumpărăm de la fabrici şi care este unul foarte mare în raport cu preţul actual al porumbului şi grâului. Răspunsul lor a fost că au furaje cumpărate în septembrie, când preţul era mai mare şi de aceea nu pot să scadă preţul. Eu aş zice că asta e o abureală, dar mergem mai departe. Fermierii s-au obişnuit să finiseze cu furaje granulate – ce-i drept mielului îi merge mai bine, pune un spor mai bun – dar când trage linie şi ia 17 lei/kg vede că are o problemă. O să ne trezim la anul că îl pierdem pe om ca fermier, care va spune că decât să lucreze degeaba, mai bine stă degeaba. Fermierii noştri fac însă asta de zeci de ani datorită microbului din sânge, datorită plăcerii, datorită atracţiei faţă de oaie”, a precizat Nicolae Cioranu.
Acesta spune că numărul animalelor sacrificate, în această perioadă, este cava mai mic față de anii trecuți, când se atingea 2,5 – 3 milioane de miei.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat, anul acesta, pentru Sărbătorile Pascale, la nivelul întregii ţări, 28 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor şi 14 crescători de ovine, funcţionarea acestora fiind permisă până la data 15 aprilie 2023. La nivelul întregii există şi 81 de abatoare.
În 2021, consumul anual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la 2,7 kg, în creştere cu 3,8% faţă de 2020, când se consemna 2,6 kg/locuitor, potrivit INS.
Efectivele totale de ovine şi caprine la finele lui 2021 au fost de 11,536 milioane de capete, România situându-se pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia.
Citeste si Îmbulzeală în supermarketuri. Românii au trecut pe fructe și legume (foto)
Nu mai surprinde nimic in tara asta!nici mita de 22 de milioane de euro,nici ca mor cate 3200 de pensionari lunar,nici marea majoritate a salariilor de 3-4000 de lei si smecherii cate 20000 euro lunar,pensionari care nu au ce manca in timp ce puscariasii mananca mai bine ca bolnavii in spitale!avem mai multi cu o suta de mii de milionari in euro si dolari,avem imprumutati in doua luni 10 miliarde de euro ,inflatia e mai mica dar preturile cresc zilnic,busnita e in floare,doar pristii platesc impozite,politicienii nevand in fiece zi,tara de ratati!
Adevarat..dar cine va aude???
Subventii peste subventii date de stat ciobanilor romani si ei vind mieii arabilor f deranjant sigur ministrul asta sau altul pot obloga pe fiecare cioban macar in perioada sarbatorilor sa aprovizioneze mag cu carne de miel la preturi rezonabile
Fermierii au devenit boieri!Eu iau subvenții de la stat și-și vând marfa cum vor!Cine suferă? Salariatul care muncește cu minimul pe economie și plătește taxe și impozite statului!
Futu-vă-n gît de comentatoare,cu o subvenție de 25 de lei pe an poți oare să hrănești o oaie ,o iarnă întreagă?
Cele care comenteaźă in defavoarea fermierilor, jabar nu au cum se creșye o oaie, in alte țări se dau la fermieri mult mai mult subventii, ptr. A-i ajuta pe fermieri să depăsasca greutătile,dar la noi mai mult se laudă guvernsntii ptr.ca ei si-au impărtit mălaiul fața de restul si nu-i dor de cei care munceșc cu adevarat, iar ei muncesc doar o zi sau maxim 3 pe săptămàna si i-au o grămadă de bani si merg in Maldive si-n alte locuri scumpe , nu lașa bani la noi in țară si multe alte nereguli..,s-a cam dus țara asta de râpă cu aceștia in cei 33 de ani de guvernare,., nu stiu zău cât o să mai exuxte România ..,”PĂCAT „
F adevarat..animalele se cresc f.greu
Uniunea europenii au subvenții mai mari pentru că plătesc muncitori dar în România nu au plătit la stat taxe și impozite doar de acuma citiva ani în urmă și nu plătesc nici muncitori și nici carte de muncă nu le face dar au pretenții la stat
Ce obligații au fermierii din România față de stat habarnistilor?
Primesc subvenții de rahat.
In doi tre ani vor scadea toate efectivele de bovine,ovine si suine UE nu ajuta mai cu nimic populatia imbatranesre tineretul ia calea strainatatii ca acolo ia 2000-2500 euro lunar si cu wekeend dar fermierul roman sau micul crescator trebuie sa investeasca in animale si in nuteturi si cereale si munca si bataie de joc in distribuirea produselor si animalelor e mai rau ca in comunism stam in bezna si intuneric.