Surpriză: Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga, care a dat-o în judecată pe Kovesi, se ocupă de dosarul lui Florian Coldea, fostul șef SRI

Publicat: 25 mai 2024, 16:02, de Victor Scarlat, în Justitie , ? cititori
Surpriză: Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga, care a dat-o în judecată pe Kovesi, se ocupă de dosarul lui Florian Coldea, fostul șef SRI

Dosarul fostului șef SRI, Florian Coldea, cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani, este instrumentat de către procurorul Mihaiela Moraru-Iorga, cea care conduce, începând cu acest an, Secția de combatere a corupției din Direcția Națională Anticorupție (DNA). 

Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost plasați sub control judiciar pentru trafic de influență, în urma unui denunț al omului de afaceri Cătălin Hideg. Acesta a apelat la cei doi foști generali SRI pentru că voia să scape de o condamnare într-un dosar trimis în instanță în urma cu doi ani de Parchetul European condus de Kovesi.

Cine este Mihaiela Moraru-Iorga

Mihaiela Moraru-Iorga a lucrat la DNA încă din mandatul lui Daniel Morar, iar în 2017 a fost revocată de șefa direcției de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, cu care Coldea a avut relații bune, de altfel.

Moraru a devenit cunoscută la acel moment pentru că și-a dat șefa în judecată, ba chiar i-a cerut și despăgubiri de 10.000 euro. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Procurorul Mihaela-Iorga Moraru a instrumentat dosare deosebit de complexe în perioada cât a activat la DNA. Ea a obținut condamnări de răsunet față de persoane considerate aproape intangibile cum ar fi Adrian Năstase, dar și alții în dosarul Trofeul Calității, Victor Babiuc, George Becali, generalul Dumitru Cioflina – fost șef al Statului Major al Armatei în dosarul schimbului de terenuri, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicațiilor – Gabriel Sandu și alții în dosarul Microsoft, iar lista ar putea continua cu multe alte nume „grele”.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că pe vremea cât a fost la Secția pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Moraru a obținut arestarea preventivă a judecătoarei Ana-Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.