Surprize nu tocmai PLĂCUTE la cazinoul din Constanța

Publicat: 03 aug. 2020, 15:54, de Roxana Roseti, în ACTUALITATE , ? cititori
Surprize nu tocmai PLĂCUTE la cazinoul din Constanța

„Mediul marin și lipsa de intervenție a autorităților timp de 30 de ani au adus monumentul în pragul prăbușirii. Va fi necesară o suplimentare a bugetului, dar durata de execuție se va respecta”.

Aceasta au declarat, printre altele, specialiștii care lucrează la refacerea monumentului istoric de pe faleza municipiului, consultați de G4Media.ro. Prin urmare, Cazinoul din Constanța e în stare mult mai gravă decât s-a anticipat. Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor. Specialiștii mai spun spun că au fost luați prin surprindere de cât de mult a ”ros” aerul sărat din structura și fațada Cazinoului și că, în mare parte, nu mai poate fi vorba doar de reparații sau restaurare a ornamentelor, ci de refacerea completă a întregii zone pe care sunt atașate ornamente.

Ce s-a pus pe tencuiala din 1910

”Surprize nu tocmai plăcute au avut rezervate si fațadele Cazinoului, unde, în urma montării schelelor și a investigării tuturor suprafețelor, s-a constatat că nu se mai poate vorbi despre reparații și restaurare ornamente, ci de refacerea tencuielilor. Mai exact, peste tencuiala veche (din 1910) din mortar de var, s-au pus în timp alte straturi – ultimul din 1986 – din mortar de ciment, care a fisurat. După înlăturarea acestuia, s-a constatat că tencuiala veche a devenit doar o masă de nisip, dat fiind că varul a dispărut ca liant. Un alt aspect important și vizibil cu ochiul liber este cel legat de spațiile afectate de mucegai ori mușchi. Împotriva acestor factori agresivi structurile sunt tratate mai întâi cu substanțe biocide, sunt curățate, iar abia apoi se intervine pentru restaurarea lor”, a declarat personalul de pe șantier consultat G4Media.ro.

În cadrul lucrărilor de proiectare a Cazinoului, care au debutat pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, au fost realizate nenumărate sondaje. Cea mai admirată și mai fotografiată clădire de pe malul mării, Cazinoul din Constanța va fi mult mai frumoasă după restaurare, decât varianta actuală. Experții spun că peste aproximativ doi ani, monumentul istoric va arăta așa cum a fost el construit inițial, în 1910. Va fi refăcută fereastra scoică dinspre mare, ușile terasei de la parter vor fi mult mai mari, iar amenajarea interioarelor o să respecte toate pretențiile stilului art-nouveau.

Prin creșterea numărului de muncitori calificați și tehnologia optimizată, specialiștii angrenați în acest uriaș proiect de refacere Cazinoului vor reuși recuperarea unei părți din acel trecut României format din clădiri-bijuterie.