Surse diplomatice: Joe Biden le-a spus aliaților că Rusia va invada Ucraina în câteva zile. SUA amenință că-i distruge economic pe ruși

Președintele american Joe Biden le-ar fi spus, în această seară, liderilor țărilor NATO din Europa că Statele Unite ale Americii consideră că Vladimir Putin a decis să invadeze zilele următoare Ucraina. Războiul va începe cu bombardamente, după care vor trimite soldații tereștri. Totodată, SUA amință Rusia că o va distruge din punct de vedere economic, informează surse diplomatice pentru The Guardian și Financial Times.

Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă a spus, vineri, într-un briefing de presă, că liderilor cu care a vorbit președintele american nu le-a fost transmisă informația ca atare, ci doar că există posibilitatea ca Putin să dea acest ordin în curând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

„Părerea noastră este că nu credem că a luat niciun fel de decizie finală sau nu știm că a luat vreo decizie finală, dar s-ar putea foarte bine să se întâmple în curând”, a spus Jack Sullivan.

Președintele american Joe Biden a vorbit, în această seară, cu o serie de aliați, inclusiv cu președintele României, Klaus Iohannis, după o ședință pe care a avut-o la Casa Albă pentru a discuta despre cele mai recente informații despre desfășurarea militară rusă de la granițele Ucrainei și despre ce ar putea face Vladimir Putin în continuare, scrie The Guardian.

De asemenea, Casa Albă le recomandă americanilor care sunt în Ucraina să vinăa casă imediat, în cel mult 48 de ore.

„Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil, în următoarele 24, până la 48 de ore”, a spus Sullivan, potrivit CNN.

„Evident că nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este imediată, astfel încât situația cere prudență. Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei continuă, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor”, a mai transmis consilierul american pentru securitate naţională.

Convorbirea cu Joe Biden din această seară s-a încheiat

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat de Joe Biden să participe la aceste consultări în format restrâns „pe tema evoluțiilor îngrijorătoare ale securității regionale, europene și euroatlantice generate de desfășurarea masivă de forțe și echipamente ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare”, precizează comunicatul.

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, așa cum o arată desfășurarea în aceste zile în România a trupelor americane sau decizia Franței privind trimiterea de trupe în țara noastră și asumarea rolului de națiune cadru la prezența militară avansată a NATO în România.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri liderilor aliați, și în mod special președintelui Statelor Unite, președintelui Franței, prim-ministrului Italiei și cancelarului Germaniei, pentru solidaritatea arătată pentru securitatea României și a cetățenilor săi, dar și a celorlalți aliați de pe Flancul Estic.

Totodată, Președintele României a evidențiat că asigurarea unei posturi consolidate de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, contribuie la stabilitatea regională, precum și la securitatea Alianței în ansamblul său, respectiv a tuturor cetățenilor din statele aliate.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea sa fermă pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional.

Președintele României a subliniat, de asemenea, importanța pregătirii și coordonării între partenerii transatlantici în ceea ce privește pachetul robust de sancțiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei în cazul în care măsurile de dezescaladare nu dau rezultate.

La discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Convorbirea liderilor europeni și transatlantici a avut loc la finalul unei săptămâni intense de eforturi politico-diplomatice, având ca obiectiv dezescaladarea situației tensionate de la granițele Ucrainei și de la Marea Neagră.

Rusia efectuează în prezent exerciţii militare comune cu Belarusul, pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în apropierea frontierei cu Ucraina. În vecinătatea Ucrainei sunt acum concentraţi circa 100.000 de militari ruşi.

1 COMENTARIU

  1. Parca e asa de greu de vazut ca zidul Berlinului s-a mutat acum la granita NATO-Rusia.Deci business as usual.Cat despre motivele reale stim toti ca e vorba de moartea acordului BretonWoods si a petrodolarului.Urmeaza cat de curand prabusirea zonei euro si falimentul total al UE.Ce vedem acum in Canada va fi peste tot,adica revolutie antiMAFIA Soros-khazara.bye bye fake news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...