Surse: Două femei luptă pentru fotoliul de Ministru al Educației. Principala favorită

Locul lăsat liber de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar putea fi ocupat de o femeie, o consilieră prezidențială fiind principala favorită. Fotoliul este dorit însă și de un lider marcant liberal, ce a mai avut funcții guvernamentale.

Conform unor surse liberale, prima opțiune ar fi Ligia Deca (n. 1982), consilier prezidențial pentru educatie și cercetare, ce coordonează deja proiectul România Educată, inițiat în anul 2016 de către Klaus Iohannis.
Doctor în științe politice, Deca a fost președinta Uniunii Europene a Studenților (2008-2010) iar între 2010 – 2012 a fost șefa Secretariatului Procesului Bologna, coordonând procesul de organizare a Conferinţei miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

Contracandidata favoritei prezidențiale este Raluca Turcan (n. în 1976 în Botoșani). Turcan a absolvit în 1999 Institutul Pușkin la Moscova, Rusia, obținând o diplomă în rusă comercială. În același an a absolvit și Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, cu diplomă în economie.

Președintele interimar al PNL din 21 decembrie 2016, în urma demisiei Alinei Gorghiu, până pe 17 iunie 2017, Turcan este în prezent deputat de Sibiu. A fost vicepremier al guvernelor Ludovic Orban și Florin Cîțu și ministrul Muncii și protecției sociale în perioada 23 decembrie 2020 -25 noiembrie 2022, în guvernul Florin Cîțu.

Surse liberale susțin că, deși Turcan își dorește foarte mult să ocupe poziția de ministru al Educației, o piedică ar putea să o reprezinte faptul că nu mai este în grațiile prezidențiale, ca în trecut.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole