Guvernul pierde la CCR conflictul cu Parlamentul pe tema moțiunii de cenzură

Curtea Constituțională a României (CCR) ar fi decis că nu există un conflict de natură juridică între executiv și legislativ pe tema moțiunii de cenzură depusă de Partidul Social Democrat (PSD) împotriva cabinetului condus de Ludovic Orban.

UPDATE În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitate în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.

Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică primului-ministru și președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Știrea inițială

Conform surselor Digi24, Guvernul a pierdut la CCR, iar judecătorii vor respinge sesizarea pe moțiunea de cenzură și ar putea cere chiar reluarea votului

Discuțiile de la CCR asupra acestui conflict juridic au fost finalizate luni, 15 septembrie a.c..

Guvernul a atacat la CCR decizia PSD de a depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. Executivul solicită Curții să constate o eventuală situație conflictuală dintre Guvern și Parlament și să se pronunțe în legătură cu convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a dezbate și a vota moțiunea de cenzură de la finalul lunii august.

„Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României”, se arată în sesizare.

De asemenea, conform Guvernului moțiunea de cenzură „nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus”.

Guvernul a cerut ca CCR să constate „existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu dispoziţiile art. 66 alin. (1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului”.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată la data de 17 august 2020 de 205 de deputați și senatori.

După ce PSD nu a reușit să strângă cvorumul necesar pentru votarea moțiunii de cenzură de pe 31 august, premierul a afirmat că PNL va sesiza CCR, pentru a bloca viitoarele tentative ale social-democraților de a vota moțiunea de cenzură în Sesiune ordinară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole