Surse: Pensiile s-ar putea majora cu 10%. Trebuie însă depășit un obstacol impus de Comisia Europeană

Publicat: 11 iul. 2022, 19:32, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Surse: Pensiile s-ar putea majora cu 10%. Trebuie însă depășit un obstacol impus de Comisia Europeană

Eliminarea plafonului maxim alocat pensiilor, de 9,4% din PIB, ar putea permite majorarea pensiilor cu alte zece procente, susțin surse din conducerea Ministerului de Finanțe. Conform acestora, bugetul ar suporta fără probleme indexarea, dar trebuie primită unda verde de la Comisia Europeană.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR ), România și-a asumat un plafon maxim alocat pensiilor de 9,4% din PIB.

Conform unor surse din conducerea Ministerului Finanțelor, bugetul actual ar suporta o mărire a pensiilor, dar nivelul lor reprezintă deja în prezent 9,2% din PIB.

„În cazul majorării pensiilor nu este este o chestiune de bani la buget. Sperăm să înțeleagă Comisia Europeană că nu merge să te impui un plafon de 9,4%. Dacă se elimină, pensiile ar putea crește cu minim 10% de la 1 ianuarie”, ne-au declarat reprezentanții MF.

Singura soluție

Soluția renegocierii a fost vehiculată, în repetate rânduri, de diversi reprezentanți ai Guvernului, îndeosebi de miniștrii social – democrați.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Muncii, Marius Budăi anunța că România va solicita eliminarea plafonului maxim alocat pensiilor, de 9,4% din PIB, asumat în cadrul PNRR.

„Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului. Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice. Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, a afirmat Budăi, citat de Agerpres.

El a subliniat necesitatea renegocierii mai largi a PNRR.

„Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem niciun euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii. Trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie. Şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer: nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia. Nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa”, a susţinut Budăi.

Ultima majorare

Ultima indexare a fost pusă în practică de la începutul anului, când Guvernul a aprobat mărirea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%.

Astfel, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei, cât era, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevedea că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majora cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.